Kleuren van de oase

21 juni t/m 28 oktober 2012

Karavaan bij Bab Cailliaud (1992, foto: Arita Baaijens)Karavaan bij Bab Cailliaud (1992, foto: Arita Baaijens)
Karavaan bij Bab Cailliaud (1992, foto: Arita Baaijens)Karavaan bij Bab Cailliaud (1992, foto: Arita Baaijens)

Egyptische oase Dachla

Kunstenaars, schrijvers en archeologische tekenaars hadden zich laten inspireren door de archeologische overblijfselen in de Egyptische oase Dachla. Zij lieten op deze kleine expositie zien hoe de woestijn, de oase en het contact met de geschiedenis hen hebben geraakt. Belangrijke inspiratiebronnen waren de natuurlijke pigmenten en verfstoffen die in de woestijn rondom Dachla werden aangetroffen. De tempel van Taffeh was de perfecte achtergrond voor deze Actueel-tentoonstelling. Het Nubische zandsteen waarmee de tempel is gebouwd, vormt ook de natuurlijke bodem van de oase Dachla.

Actueel

Kleuren van de oase was een kleine tentoonstelling in de Actueel-vitrines. Bij deze expositie waren ook wanden met foto's, gedichten en kunstwerken gemaakt en was een film op de achtermuur van de Egyptische tempel te zien. In de Actueel-vitrines presenteert het Rijksmuseum van Oudheden meestal recente aanwinsten in de collectie. Indien mogelijk wordt er soms ook aangehaakt bij een actuele ontwikkeling in de samenleving of de archeologische wereld. De presentatie is altijd compact, in de vorm van een beperkt aantal vitrines.

Internationaal congres

De aanleiding voor deze kleine tentoonstelling was een internationaal congres over de archeologie van Dachla, van 20 tot en met 24 juni 2012. Het werd georganiseerd door de opleiding egyptologie van de Universiteit Leiden.