Keizerlijke munten

7 maart t/m 9 november 2014

Romeinse munt met beeltenis Augustus (collectie: De Nederlandsche Bank, Amsterdam)Romeinse munt met beeltenis Augustus (collectie: De Nederlandsche Bank, Amsterdam)
Romeinse munt (collectie: De Nederlandsche Bank)Romeinse munt (collectie: De Nederlandsche Bank)
Romeinse munt (collectie: De Nederlandsche Bank)Romeinse munt (collectie: De Nederlandsche Bank)
Romeinse munt (collectie: De Nederlandsche Bank)Romeinse munt (collectie: De Nederlandsche Bank)

Het is dit jaar tweeduizend jaar geleden dat keizer Augustus overleed, op 19 augustus van het jaar 14 na Christus. Daarom is 2014 het Augustusjaar voor het Rijksmuseum van Oudheden. In het kader van de Week van de Klassieken, die in het teken staat van Romeinse keizers, is een mini-expositie te zien over keizerlijke munten. Keizer Augustus staat hierin centraal.

Waar staat de vitrine?
De vitrine met keizerlijke munten is van 7 maart t/m 9 november 2014 te vinden op de eerste verdieping van het museum, achter de Romeinse keizerbeelden. De munten zijn geleend van De Nederlandsche Bank Amsterdam.

Muntstelsel

In de regeringsperiode van Augustus vond een enorme toename van de muntproductie plaats. Augustus zette een muntstelsel op dat geschikt was voor een groot wereldrijk. Er werden nieuwe muntsoorten gemaakt, waardoor het mogelijk werd om ook kleine aankopen met muntgeld te betalen. Het muntstelsel ten tijde van Augustus bleef vrijwel onveranderd in gebruik tot het midden van de derde eeuw na Christus.

‹ klik op de afbeelding voor een vergroting. Klik op de pijltjes voor de volgende afbeelding.

Propaganda

Behalve als betaalmiddel waren munten ook uitstekend geschikt om reclame te maken. Ze werden in grote hoeveelheden gemaakt en over grote afstanden verspreid. Op de ene kant van de munt werd altijd een afbeelding van Augustus gedrukt. Hij bereikte uiteindelijk de leeftijd van 76 jaar, maar op deze portretten werd hij nooit als oude man afgebeeld. De munten geven weer hoe Augustus graag gezien wilde worden. Daarom liet hij niet alleen zijn overwinningen afbeelden, maar benadrukte hij ook de vrede en welvaart die hij in het Romeinse Rijk bracht.

Koopkracht

Naast het tonen van de verschillende munten uit het muntstelsel van Augustus gaat de mini-tentoonstelling ook in op de waarde van het geld: de 'koopkracht' van Romeinse munten. Van een aantal beroepen is bekend hoeveel men ermee verdiende en ook van een aantal voorwerpen is de waarde bekend. Net als nu veranderden de prijzen van voorwerpen constant. Ook de Romeinen hadden last van inflatie.