Etruskische graftombe in 3D

3D-reconstructie Etruscanning in de tentoonstelling3D-reconstructie Etruscanning in de tentoonstelling
3D-reconstructie Etruscanning in de tentoonstelling3D-reconstructie Etruscanning in de tentoonstelling
Via een speciale plattegrond op de vloer de tombe 'inlopen'Via een speciale plattegrond op de vloer de tombe 'inlopen'

Speciaal voor deze dubbeltentoonstelling was de Tomba Regolini-Galassi, een beroemde Etruskische graftombe, op groot formaat in 3D gereconstrueerd. In beide tentoonstellingen konden bezoekers via een speciale plattegrond op de vloer de tombe 'inlopen'. Met behulp van sensoren werd bij elke stap een stuk van de grafkamer zichtbaar. De projectie liep dus mee met degene die door het graf wandelde. Ook alle omstanders zagen de zorgvuldig gereconstrueerde tombe aan zich voorbij trekken, inclusief de kostbaarheden die de overledenen in hun graf meekregen.

Tomba Regolini-Galassi

De Tomba Regolini-Galassi is vernoemd naar de mannen die het graf in 1836 ontdekten: de geestelijke Alessandro Regolini en de militair Vincenzo Galassi. In de tombe zijn in de 7de eeuw voor Christus een prins en een prinses bijgezet. Het bestaat uit vier ondergrondse kamers. De ruim driehonderd grafvondsten bevinden zich al meer dan 150 jaar in de Vaticaanse Musea.

3D-reconstructie voor het eerst te zien

In de tentoonstelling was de digitale reconstructie van de Tomba Regolini Galassi voor het eerst te zien, zowel in Leiden als in Amsterdam. Toen de tentoonstelling sloot, werd de 3D-reconstructie voor vertoning overgedragen aan museale partners in Italië.

Via deze 3D-reconstructie kan het publiek perfect zien hoe een Etruskische tombe er oorspronkelijk uit zag. De grafkamer zoals die er nu bij ligt, is door de onderzoekers gescand en daarna vergeleken met oude opgravingsrapporten, plattegronden en de archeologische objecten die er nog van over zijn. De driedimensionale reconstructie en visualisatie van Etruskische tombes leidt zodoende tot nieuwe wetenschappelijke inzichten in de grafcultuur van de Etrusken. Omdat de Etruskische graven minutieus zijn gescand en alle grafvondsten opnieuw zijn onderzocht, geeft dit project, Etruscanning 3D, waardevolle nieuwe archeologische informatie.

Etruscanning 3D

Het Europese project Etruscanning 3D is opgestart in het kader van het onderzoek voor de tentoonstelling 'Etrusken'. Het samenwerkingsproject tussen diverse musea en onderzoeksorganisaties uit Nederland, België en Italië staat onder leiding van het Allard Pierson Museum. De partners in het project zijn:

  • Allard Pierson Museum
  • Rijksmuseum van Oudheden
  • Consiglio Nazionale delle Richerche (CNR, het wetenschappelijke onderzoeks-instituut van Italië)
  • Visual Dimension (België)
  • Gallo-Romeins Museum (Tongeren, België)

Binnen het project wordt verder samengewerkt met het Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia (Rome), het Museo dell'Argo Veientano (gemeente-museum van Formello) en het Museo Gregoriano Etrusco (Vaticaanstad, een van de Vaticaanse musea).

Subsidies
Etruscanning 3D is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Europese Gemeenschap, het Europese Unie Cultuurprogramma en de Europese Commissie via het Europees project Etruscanning.