Eilanden van de goden

18 april t/m 9 september 2012

Tentoonstelling 'Eilanden van de Goden'Tentoonstelling 'Eilanden van de Goden'
Lesbos: Arginusae eilanden (foto: © Georg Gerster)Lesbos: Arginusae eilanden (foto: © Georg Gerster)
Beeldjes op de tentoonstelling 'Eilanden van de goden'Beeldjes op de tentoonstelling 'Eilanden van de goden'
Rand van een put, met afbeeldingen van de god Okeanos, cupido's en een visserRand van een put, met afbeeldingen van de god Okeanos, cupido's en een visser

Griekse mythen in foto's, vondsten en verhalen 

De tentoonstelling Eilanden van de goden. Griekse mythen in foto's, vondsten en verhalen  combineerde spectaculaire luchtfoto's en eeuwenoude archeologische voorwerpen met verhalen uit de klassieke mythologie. De zomerse tentoonstelling koppelde de Griekse mythen aan de locaties waar ze zich ooit zouden hebben afgespeeld. Er was een luisterroute bij met de tien mooiste mythologische verhalen. 

Luchtfoto's van natuurschoon, cultuurschatten en monumenten

Blikvangers in Eilanden van de goden waren 28 vogelvluchtopnamen van de gerenommeerde Zwitserse fotograaf Georg Gerster. Hij maakte de foto's van de witte kusten, het azuurblauwe water en de glooiende berglandschappen in en rond de Egeïsche Zee tussen 1996 en 2006. De luchtfoto's laten het overrompelende natuurschoon als door de ogen van de Griekse goden zien. In het landschap tekenen de eeuwenoude cultuurschatten en archeologische monumenten zich haarscherp af, zoals de restanten van de tempel van Poseidon op Kaap Sounion in Attica, het paleis van koning Minos in Knossos op Kreta en de tempels van de Acropolis in Athene. 

‹ Klik op de foto's voor een vergroting.

Mythen over liefde, hoogmoed, goden en godinnen

De eilanden en kusten op de foto's zijn plaatsen waar de mythologische verhalen van de oude Grieken zich afspelen. De mythen gaan over goden, helden, trouw, verraad, liefde en verdriet. Ze werden geïllustreerd door zo'n honderd voorwerpen uit de museumcollectie: Griekse vazen met mythologische scènes, manshoge beelden en verfijnde figuurtjes van goden, godinnen en fabeldieren. Bekende verhalen zijn de smartelijke liefdesaffaire van Theseus en Ariadne die zich afspeelt op het eiland Naxos, de ontelbare romantische escapades van oppergod Zeus die woonde op de berg Olympos en het tragische verhaal van Ikaros die vanuit de lucht in zee stortte bij het naar hem genoemde eiland Ikaria. De tien mooiste mythen werden extra belicht in verhalen die zijn ingesproken door acteurs van toneelgroep De Appel, bekend van hun theatermarathons over de Griekse oudheid.

Georg Gerster
De Zwitserse fotograaf
Georg Gerster is met zijn leeftijd van tachtig jaar de nestor van de internationale luchtfotografie. Al ruim vijftig jaar fotografeert hij de wereld vanuit helikopters, vliegtuigen en luchtballonnen. Het spectaculaire perspectief vanuit de lucht levert gevarieerde en bovenal artistieke composities op. Zijn foto's in deze tentoonstelling lieten niet alleen het natuurlijke samenspel van zee en eilanden zien, maar ook de monumenten, steden en landschappen die een rol spelen in de Griekse mythologie en archeologie.

Eilanden en vondstenVindplaatsen en objecten op Google Maps
PanoramaoverzichtBekijk de zaal via een interactieve, 360 graden-foto
TentoonstellingstekstenZaalteksten, vitrineteksten, banieren en Engelse handout
Tentoonstellingszaal in beeldPlattegronden en delen van de zaal
PR-campagne en persPersbericht, campagnebeeld en folder
Extra's bij de tentoonstellingVerhalenwedstrijd 'Het dertiende werk van Herakles'