Dierenmummies

24 april 2008 t/m 1 maart 2009

 
DierenmummiesDierenmummies

Van kat tot aap, van vis tot ibis, van slang tot lam; ook dieren in het oude Egypte konden als mummie eindigen. Maar waarom, hoe en door wie? En zit in de dierenmummies eigenlijk wel wat de verpakking doet vermoeden?

Dieren in het Egypte van de farao's

Op de tentoonstelling Dierenmummies in het Rijksmuseum van Oudheden kwamen bezoekers alles te weten over dieren in het Egypte van de farao's. Ruim tweeduizend jaar geleden werden ze als heilig dier, huisdier, geschenk aan de goden, of voedsel voor een overledene gemummificeerd en begraven om voor de eeuwigheid bewaard te blijven.

Te zien en te doen in Leiden

Er waren meer dan 50 mummies van katten, slangen, vissen en krokodillen te zien. Spellen, filmpjes, röntgenfoto's en CT-scans onthulden hun geheimen. In de tentoonstelling kon je ook andere dingen zien: dierenafbeeldingen op reliëfs en papyri, dierenbeeldjes, opgezette dieren en skeletten. Je kon een kijkje nemen in een massagraf van katten- en ibismummies, dierenhuiden voelen en raden welke dieren de Egyptenaren zoal kenden. In een nagebouwde 'mummificatietent' liet een filmpje zien welke diersoorten in het oude Egypte gemummificeerd werden en op welke manier. Met computerspellen kon je zelf een kat mummificeren of de binnenkant van de dierenmummies onderzoeken.

Filmpje 

Bekijk hiernaast hoe een dierenmummie van het museum naar het Amsterdams Medisch Centrum wordt vervoerd, voor een onderzoek in de CT scanner. Klik op het pijltje in de bovenste foto. (film © Blikvanger Producties)

De tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van Naturalis (Leiden), het Allard Pierson Museum (Amsterdam) en het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam). De AVRO was aan de tentoonstelling verbonden als mediapartner.

TentoonstellingstekstenHoofdteksten en objectteksten
TentoonstellingsvormgevingPlattegrond tentoonstellingszaal
PR-campagne en persPersbericht, flyer en campagnebeeld
Extra's bij de tentoonstellingBoekje, museumroute en online game