Carthago - de antieke stad

Kaart van Carthago, de Punische stad (visualisatie Jean-Claude Golvin © Agence de Mise en Valeur du Patrimoine et Promotion Culturelle, Tunis)Kaart van Carthago, de Punische stad (visualisatie Jean-Claude Golvin © Agence de Mise en Valeur du Patrimoine et Promotion Culturelle, Tunis)
Kaart van Romeins Carthago (visualisatie Jean-Claude Golvin © Agence de Mise en Valeur du Patrimoine et Promotion Culturelle, Tunis)Kaart van Romeins Carthago (visualisatie Jean-Claude Golvin © Agence de Mise en Valeur du Patrimoine et Promotion Culturelle, Tunis)
De oude begraafplaats van Carthago, de 'tophet'De oude begraafplaats van Carthago, de 'tophet'
Aan zee liggen de thermen van Antoninus Pius. Deze in 162 in gebruik genomen baden waren in de Romeinse tijd het grootste thermencomplex buiten Rome.Aan zee liggen de thermen van Antoninus Pius. Deze in 162 in gebruik genomen baden waren in de Romeinse tijd het grootste thermencomplex buiten Rome.
De ruïnes van Carthago staan op de Unesco Wereld ErfgoedlijstDe ruïnes van Carthago staan op de Unesco Wereld Erfgoedlijst

Carthago lag aan de kust van het huidige Tunesië. Volgens de mythe is de stad gesticht in de negende eeuw v.Chr. door de Fenicische prinses Elissa. Zij kwam uit de stad Tyrus (in het huidige Libanon) en werd later door Vergilius koningin Dido genoemd. In de loop der eeuwen groeide de plaats uit tot een handels- en machtsimperium met uitgebreide netwerken in het Middellandse Zeegebied en Afrika.

Carthago en de Romeinen

Vanaf de vijfde eeuw v.Chr. heerste de machtige Carthaagse vloot over grote delen van de Middellandse Zee. Carthago werd een geduchte tegenstander van het opkomende Rome. Na drie oorlogen verwoestten de Romeinen de stad in 146 v.Chr. Ruim een eeuw later bouwde keizer Augustus Carthago weer op en na Rome en Alexandrië ontwikkelde het zich tot derde stad van het Romeinse rijk.

Over het hoogtepunt heen

In 439 na Chr. werd Carthago ingenomen door de Vandalen, een Germaanse stam. Na een opleving in de Byzantijnse tijd kreeg de stad uiteindelijk steeds minder macht en betekenis. Vanaf de zevende eeuw na Chr. raakte Carthago langzaam in de vergetelheid. Later bleef Carthago vooral in de verbeelding voortleven als geliefd thema in klassieke muziek, kunst, literatuur en films. In de vroege negentiende eeuw werden de ruïnes herontdekt. Sinds 1979 staan die op de Unesco Wereld Erfgoedlijst.

Kaarten Punisch en Romeins Carthago: visualisatie Jean-Claude Golvin © Agence de Mise en Valeur du Patrimoine et Promotion Culturelle, Tunis

‹ Klik op de foto's voor een vergroting | klik op de pijltjes voor de volgende foto