Aphrodisias

24 september t/m 16 november 2014

Aphrodisias: stad van AphroditeAphrodisias: stad van Aphrodite
Poort van AphrodisiasPoort van Aphrodisias
Een grafkistEen grafkist
Een detail van een grafkistEen detail van een grafkist
Het theaterHet theater
Deel van de ruïnes van AphrodisiasDeel van de ruïnes van Aphrodisias

Fototentoonstelling over de ruïnes van Aphrodisias, een van de mooiste archeologische sites van Turkije. De foto's zijn gemaakt door cultuurhistoricus Wolter Braamhorst en researcher Eray Ergeç. In opdracht van het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme maakten ze het reisboek Turkije: waar Europa begon... over de mooiste archeologische vindplaatsen van Turkije. Aphrodisias mocht daarin uiteraard niet ontbreken.

  • De vijftien foto's hangen in de Tempelzaal, in de ruimte achter de Egyptische tempel.

< Klik op de foto's voor een vergroting. Klik op de pijltjes voor de volgende of vorige foto.

De stad van Aphrodite

De indrukwekkende ruïnes van de antieke stad Aphrodisias liggen bij het dorpje Geyre, in Noordwest-Turkije. De stad is vernoemd naar het legendarische heiligdom voor Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd Aphrodisias herontdekt door professor Kenan Erim.

Marmeren beelden

In de Romeinse tijd was Aphrodisias beroemd om zijn beeldhouwersschool. De nabijgelegen marmergroeve werd sinds de Hellenistische tijd intensief geëxploiteerd en er ontstond een omvangrijke marmerindustrie. Tijdens de opgravingen vonden de archeologen vele marmeren beeldhouwwerken. De beelden zijn ter plekke te bewonderen in het Aphrodisias Museum.

De foto's in de tentoonstelling zijn tot stand gekomen met steun van het Turks Nationaal Verkeersbureau