Munten uit alle windstreken van de oudheid

In 2016 schonk het echtpaar Bloemendal-Ter Horst hun collectie antieke munten aan het Rijksmuseum van Oudheden, ten behoeve van studiedoeleinden. Een selectie uit deze muntenverzameling konden bezoekers tijdelijk zien in de entreehal van het museum, in een vitrine die naast de Egyptisch tempel stond.

Diversiteit

In de vitrine lagen munten uit alle windstreken van de oudheid: Keltische munten, Romeinse munten, Griekse munten, Byzantijnse munten en munten uit het Zwarte Zeegebied, Parthië (Iran) en het Hindu Kushgebergte (Afghanistan/Pakistan). De collectie is heel divers en vormt daardoor een prachtige aanvulling op de muntencollectie van het museum.

Identiteit en propaganda

Antieke munten zijn meer dan metalen schijfjes met een geldelijke waarde. Ze dienden niet alleen als betaalmiddel, maar het waren ook dragers van boodschappen, variërend van het aanduiden van regionale identiteit tot regelrechte propaganda. De grote verspreiding van munten zorgde ervoor dat dergelijke boodschappen bij een groot aantal mensen terechtkwamen. Eigenlijk is in de loop van de eeuwen hierin maar weinig veranderd. Onze euro-bankbiljetten zijn redelijk neutraal, maar op de munten geven de verschillende landen blijk van hun identiteit.

Antieke munten