Houweel uit Neolitische vuursteenmijn

De hak van hertengewei die is geschonken door prof. RoebroeksDe hak van hertengewei die is geschonken door prof. Roebroeks
Opgraving van Grimes Graves. Hier werden geregeld houwelen van gewei aangetroffen.Opgraving van Grimes Graves. Hier werden geregeld houwelen van gewei aangetroffen.

Tussen 1972 en 1976 werden in het Engelse Norfolk opgravingen verricht naar de vuursteenmijnen van Grimes Graves. Tussen 3000 en 1900 v. Chr. waren die in gebruik voor de winning van vuursteen. Dat werd vooral gebruikt om bijlen van te maken. In totaal beslaat het complex 39 hectare. Er zijn 433 schachten aangetroffen die tot veertien meter diep gingen. Voor de winning van het vuursteen gebruikte men hakken die waren gemaakt van het gewei van een edelhert. Per schacht moest met behulp van dit soort houwelen soms tweeduizend ton krijtgesteente worden verplaatst.

Hulp van ex-mijnwerkers

Bij de opgravingen in de jaren zeventig werd de hulp ingeroepen van de Nederlandse werkgroep Prehistorische vuursteenmijnbouw. Deze groep ex-mijnwerkers had ruime ervaring opgedaan bij de opgravingen van een andere prehistorische vuursteenmijn, in het Limburgse Rijckholt St.-Geertruid. Wil Roebroeks, professor Paleolithische archeologie aan de Universiteit Leiden, nam als tiener deel aan de opgravingen in Norfolk. De hak die hij als dank kreeg, schonk hij onlangs aan het Rijksmuseum van Oudheden.

Herkomst: Engeland, Norfolk, Grimes Graves
Materiaal: gewei edelhert
Datering: ca. 3000-1900 v.Chr.
Verwerving: gift van prof. Wil Roebroeks