Archeologie en rotskunst in de Zwarte Woestijn

26 september 2018 t/m 6 januari 2019

Rotskunst uit JordaniëRotskunst uit Jordanië
Landschap van de Zwarte WoestijnLandschap van de Zwarte Woestijn

Deze fototentoonstelling achter de Egyptische tempel toont het onherbergzame gebied van de zwarte woestijn (Jordanië) en de daar aanwezige rotskunst.  

2000 jaar oude rotstekeningen en inscripties

Sinds 2012 verrichten echter Leidse archeologen opgravingen en veldverkenningen in de zwarte woestijn, in het kader van het Jebel Qurma Archaeological landscape Project. Het onderzoek concentreert zich in het ruige, bergachtige Jebel Qurma-gebied in het midden van de woestijn. De Nederlandse archeologen hebben bewijzen gevonden dat dit gebied al duizenden jaren geleden werd bewoond door rondtrekkende herders en jagers. Veldverkenningen wijzen de plekken aan waar deze mensen hun tenten neerzetten. Opgravingen leggen de grafheuvels bloot waar zij hun doden begroeven. Een belangrijke ontdekking zijn de vele duizenden gegraveerde rotstekeningen en inscripties in het Safaïtisch, een noord-Arabisch dialect uit het begin van onze jaartelling. Zowel de tekeningen als de inscripties vertellen over het leven in de woestijn van ruim 2000 jaar geleden. 

De foto’s in de fototentoonstelling zijn gemaakt door Peter Akkermans en zijn team van archeologen. De foto's tonen de indrukwekkende landschappen van het onderzoeksgebied en de gevonden inscripties.