Aanwinsten voor de collectie

Collectie ZanderCollectie Zander
RamskopjeRamskopje
Paneeltje canopenkistPaneeltje canopenkist

Dankzij een financiële bijdrage van RoMeO heeft het museum in de afgelopen jaren een aantal fraaie aankopen voor de collectie kunnen doen. Een deel van de aanwinsten is te zien in de vaste presentatie.

2004: collectie Zander

Begin 2004 kocht het museum een verzameling van dertig gouden sieraden uit de Griekse oudheid (ca. 330-50 v.Chr.) en een Cypriotische vaas (ca. 1500 v. Chr.). Deze collectie was tot aan de tweede wereldoorlog in het bezit van de familie Zander, een joods-Duitse familie die vanaf 1923 in Amsterdam woonde. In 1940 gaf ze de objecten bij het Rijksmuseum van Oudheden in bewaring, om te voorkomen dat die in Duitse handen vielen. Helaas pakte het anders uit: de Duitsers dwongen het museum (dat als nationaal instituut inmiddels onder hun gezag viel) de verzameling aan te kopen. De familie Zander werd gedeporteerd en vermoord.

Na de oorlog bleef de ‘collectie Zander’ in het museum, hoewel familieleden die de oorlog overleefden jarenlang probeerden de objecten terug te krijgen. Het museum heeft hen daarbij altijd ondersteund, maar de Nederlandse overheid weigerde teruggave. Pas in 2003 besloot de regering dat wel te doen. Op verzoek van de erfgenamen Zander heeft het museum de collectie in 2004 opnieuw aangekocht, ook omdat het de bijzondere voorwerpen graag in de collectie wilde houden. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van RoMeO.

Wilt u de collectie Zander bekijken? Ga dan naar de eerste verdieping van het museum en loop door de glazen sluisdeuren naar de Griekse afdeling. Sla linksaf en loop via de presentatie van Etruskische objecten richting de vitrine met het harnas. Rechts daarvan vindt u de vitrine met alle gouden sieraden uit de collectie Zander.

2001: ramskopje

Ter gelegenheid van de heropening van het museum in mei 2001 is er een aankoop namens RoMeO aan het museum geschonken: een Egyptisch ramskopje. Het is gemaakt van bruin-wit geaderde jaspis. Verder zijn er motieven van een offerscène, een koningskop en een meroïtische tekst in gegrift. Het kopje komt uit Nubië en dateert uit de derde of vierde eeuw na Christus. Hij is 10 centimeter lang en 5,5 centimeter hoog.

Het ramskopje is gekocht als aanvulling op de collectie van de Egyptische afdeling. De achterzijde is niet bewerkt. Het zou daarom kunnen dat het in een metalen voorwerp heeft gezeten, bijvoorbeeld een kroon.

Wilt u het ramskopje bekijken? Ga dan meteen linksaf als u vanuit de Tempelzaal door de sluisdeuren het museum bent binnen gelopen. Na de grote mummievitrine gaat u rechtsaf. Daar vindt u het ramskopje in de vitrine aan de wand, schuin tegenover de vitrine met het mummiejongetje.

2001: paneeltje van een canopenkist

De tweede aankoop ter gelegenheid van de heropening van het museum in 2001 was een paneeltje van een houten canopenkist. Het is beschilderd met een voorstelling van een man die een toga draagt. Hij wordt geflankeerd door twee Egyptische goden, een met een valkenkop en een met een jakhalskop. Het is een unieke voorstelling door de vermenging van Romeinse en Egyptische motieven. De herkomst van het paneeltje is onbekend, maar het is wel duidelijk dat het uit de eerste of tweede eeuw na Christus stamt. Het is ongeveer dertig centimeter hoog en 25 centimeter breed.

Wilt u het paneeltje bekijken? Ga dan meteen linksaf als u vanuit de Tempelzaal door de sluisdeuren het museum bent binnen gelopen. Iets verderop ziet u de grote mummievitrine. Daarin kunt u het paneeltje bewonderen.