Bezoek en collectie

Catalogus tentoonstelling Farao's van de zon (2000)Catalogus tentoonstelling Farao's van de zon (2000)
Uit een oude catalogus van het Rijksmuseum van OudhedenUit een oude catalogus van het Rijksmuseum van Oudheden
Catalogus tentoonstelling Ritueel en schoonheid (2001)Catalogus tentoonstelling Ritueel en schoonheid (2001)
Uit een oude catalogus van het Rijksmuseum van OudhedenUit een oude catalogus van het Rijksmuseum van Oudheden

Bezoek

Iedereen is welkom in de bibliotheek, toegang en gebruik van de boeken en tijdschriften zijn gratis. Er worden geen boeken uitgeleend. U kunt ze in de bibliotheek raadplegen. Vergeet niet bij uw bezoek een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

 • Bezoekadres: Papengracht 30 (achter het museum), 2311 TX Leiden 
 • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, 12.00 - 16.00 uur, buiten deze uren bezoek op afspraak
 • Op donderdag 5 en vrijdag 6 mei 2016 is de bibliotheek gesloten
 • Telefoon: 071 - 5163 159, of 071 - 5163 124, of stuur een e-mail

Groeiende collectie

Bent u student, onderzoeker of geïnteresseerde in de oudheid? Kom dan eens kijken in de wetenschappelijke bibliotheek van het Rijksmuseum van Oudheden. Hier treft u een rijke collectie van ruim 25.000 boeken, tijdschriften, overdrukken, oude drukken en veilingcatalogi.

Titels uit alle verzamelgebieden van het museum zijn beschikbaar: het oude Egypte, de klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500). In de bibliotheek kunt u ook het archief van het museum raadplegen.

De bibliotheekcollectie groeit door aankopen en schenkingen. De aandachtspunten bij het verwerven van boeken zijn:

 • publicaties die gerelateerd zijn aan het onderzoek van de conservatoren;
 • publicaties over materiële cultuur, bijv. museum- en tentoonstellingscatalogi, gerelateerd aan de collecties van het museum;
 • publicaties over de receptie van de oudheid;
 • oude drukken van vóór 1850, die een historische band met het museum hebben, maar die niet (meer) deel uitmaken van de collectie, zoals titels uit de bibliotheek van Caspar Reuvens, oprichter van het Rijksmuseum van Oudheden.

Zoek in de online catalogus

Projecten

Een groep betrokken vrijwilligers zet zich sinds 2008 in om de bibliotheek op orde te houden en bezoekers in de bibliotheek te ontvangen. Sinds 2010 is het team versterkt met archivaris/bibliothecaris. Naast de dagelijkse werkzaamheden lopen enkele projecten:

 • Tussen 1907 en 1999 publiceerde het museum de reeks 'Oudheidkundige mededelingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden' (OMRO), een waardevolle bron voor archeologisch onderzoek. De reeks zal worden gescand, waarna de OMRO's straks online te lezen zijn.
 • Het brievenarchief gaat terug tot de oprichting van het Rijksmuseum van Oudheden in 1818. Het bevat interessante correspondentie over de museumcollectie en de contacten met archeologen en wetenschappers in binnen- en buitenland. Het brievenarchief wordt nu op briefniveau geïndexeerd, zodat straks de gewenste correspondentie eenvoudig te vinden is. In een later stadium worden de brieven gescand en kunt u ze online bekijken.
 • Vrijwilligers werken aan een beschrijving van enkele topstukken uit de bibliotheek. Binnenkort op deze website te lezen.