Restaurator

Helbertijn Krudop (foto: Rob Overmeer)Helbertijn Krudop (foto: Rob Overmeer)

Drs. Helbertijn Krudop

Restaurator 

tel: +31 (0)71 5163 169
e-mail: stuur een e-mail

Algemeen

Helbertijn Krudop (1984) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze specialiseerde zich in toegepaste kunst en Oosterse invloeden in de kunstnijverheid. Na haar studie in Leiden begon ze met de minor en vervolgens master 'Conservering en restauratie van cultureel erfgoed' aan de Universiteit van Amsterdam, in de richting hout, meubelen en vergulde objecten. Ze sloot de master af met een onderzoek naar de constructies van achttiende eeuwse rococo-commodes. Hoewel uiterlijk en uitvoering natuurlijk totaal verschillen, heeft ze hier bij het bestuderen van Egyptische houtconstructies nog altijd profijt van. De opleiding aan de UvA werd afgesloten met een tweejarig post-initieel traject met opdrachten voor de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Artis bibliotheek (UvA Bijzondere Collecties), de Lutherse diaconie Amsterdam en stages bij Paleis Het Loo en het Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France (C2RMF) in het Louvre.

Sinds september 2014 werkt Helbertijn als restaurator bij het Rijksmuseum van Oudheden, waar ze verantwoordelijk is voor de organische materialen (textiel, papyrus, leer, been, hout, etc.). Zelf werkt ze voornamelijk aan (beschilderd) hout en de Egyptische collectie in het bijzonder. Overkoepelende thema’s binnen recente onderzoeks- en restauratieprojecten zijn de restauratiegeschiedenis van de Egyptische collectie van het museum, oude restauratiematerialen en restauratie-ethiek door de jaren heen. Ook neostijlen en de negentiende-eeuwse receptie van de oudheid zijn een favoriet onderwerp van Helbertijn.

Belangrijkste onderzoeksprojecten

  • De mummiekist van Peftjaoeneith (AMM 5-e): aspecten van vervaardiging, restauratiegeschiedenis en restauratiemogelijkheden nu. De mummiekist van Peftjaoeneith is in 2015 gerestaureerd en nu te zien in de vaste tentoonstelling Egypte.
  • De cartonnage van Panesy (L.XII.3-c): onderzoek voorafgaand aan de behandeling voor de tentoonstelling Egypte, land van onsterfelijkheid (voorjaar-zomer 2016).
  • De kistenset van Chonsoeëmaä(cheroe): mummie, cartonnage en mummiekist. Onderzoek voorafgaand aan de geplande behandeling voor een langdurig bruikleen aan het Allard Pierson Museum (zomer 2017). 

Representatieve tentoonstellingen

Aan deze tentoonstellingen was steeds een groot restauratie- of montageproject gekoppeld.

Lees verder voor publicaties, congressen en lezingen