Sketches in Egypt and Nubia

Tekst en tekening in 'Sketches in Egypt and Nubia'Tekst en tekening in 'Sketches in Egypt and Nubia'
De omslag van 'Sketches in Egypt and Nubia'De omslag van 'Sketches in Egypt and Nubia'
Tekst en tekening in 'Sketches in Egypt and Nubia'Tekst en tekening in 'Sketches in Egypt and Nubia'
  • titel: Sketches in Egypt and Nubia
  • auteur: David Roberts
  • uitgave: 1982

Dit boek is een heruitgave van een selectie tekeningen die de romantische schilder David Roberts (1796-1864) maakte tijdens zijn reizen in Egypte en Nubië in 1838 en 1839. Omdat in die tijd de fotografie nog in de kinderschoenen stond, was men aangewezen op het tekentalent van artiesten zoals Roberts. Hij maakte ter plekke schetsen en werkte ze vervolgens uit in zijn atelier. 

Tekeningen met historische meerwaarde

Hoewel al zijn tekeningen uit het boek stuk voor stuk zeer de moeite waard zijn, heeft vooral het werk dat Roberts in Nubië maakte een historische meerwaarde. Dankzij deze tekeningen kunnen we de inmiddels verdwenen Nubische monumenten nog steeds in hun oorspronkelijke context te bewonderen. Omdat in de jaren 60 van de vorige eeuw op deze locatie de Aswandam werd gebouwd, is dat nu niet niet meer mogelijk. Door het aanbrengen van deze dam in de Nijl dreigden alle daarachter gelegen archeologische monumenten te verdrinken in het nieuwe Nassermeer. Het grootste deel van de monumenten is echter gered en ergens anders weer opnieuw opgebouwd dankzij een UNESCO-campagne. 

Tempels uit Taffeh in het boek en het museum

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft destijds ook deelgenomen aan de uitvoering van het reddingsplan. Als dank kreeg het museum een tempel uit het plaatsje Taffeh, verdonken in het Nassermeer. De tempel werd in Nubië ontmanteld om vervolgens in 1979 in het museum weer opgebouwd te worden. Helaas heeft Roberts 'onze' tempel in Taffeh niet afgebeeld, maar wel zijn zuidelijke broertje.

« klik op de foto's voor een vergroting


Nieuwsgierig geworden naar het boek? Kom gerust een keer een bezoek brengen aan onze bibliotheek. De medewerkers staan voor u klaar van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur.