Magie der Steine

Tekst en foto's in 'Magie der Steine'Tekst en foto's in 'Magie der Steine'
Tekst en foto's in 'Magie der Steine'Tekst en foto's in 'Magie der Steine'
Omslag van 'Magie der Steine'Omslag van 'Magie der Steine'
  • titel: Magie der Steine
  • auteur: Erika Zwierlein-Diehl
  • uitgave: 2008

'Gesneden stenen' zijn (vaak) kleine stenen waarin een afbeelding is gesneden, zoals stempel- en rolzegels, scarabeeën, of ring- en pronkstenen. De collectie gesneden stenen van het Rijksmuseum van Oudheden groeide in 2013 substantieel na de sluiting van het Geldmuseum. Maar liefst 4300 gesneden stenen werden overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden.

Pronkcameeën uit Wenen

Met deze collectie kwam ook een deel van de Geldmuseum-bibliotheek mee. Tussen die boeken bevindt zich het boek Magie der Steine van Erika Zwierlein-Diehl. Zij is gespecialiseerd in gesneden stenen en beschrijft in dit boek de Romeinse pronkcameeën van het Kunsthistorisch Museum te Wenen. 

Symboliek en propaganda

Een camee is een luxe siervoorwerp: in een gelaagde steensoort is een voorstelling gegraveerd, die er in reliëf bovenop lijkt te liggen. Vaak zijn dit portretten. De pronkcameeën in het boek van Zwierlein-Diehl zijn ware kunstwerken. De voorstellingen zijn vaak doorspekt met symboliek en soms ook met propaganda, Ze dienden ter verheerlijking van de heerser en zijn familie. Ze werden bijvoorbeeld als geschenk aan trouwe bondgenoten gegeven. Voor wie meer wil weten over cameeën is dit boek een aanrader. 

« klik op de foto's voor een vergroting


Nieuwsgierig geworden naar het boek? Kom gerust een keer een bezoek brengen aan onze bibliotheek. De medewerkers staan voor u klaar van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur.