Archief

Aquarel ‘Tempel van Zaghouan’ (Tunesië), ca. 1820. Archief Rijksmuseum van OudhedenAquarel ‘Tempel van Zaghouan’ (Tunesië), ca. 1820. Archief Rijksmuseum van Oudheden
Titelpagina ‘Signorum Veterum Icones’, Gerard de Lairesse, 1670. Historisch Boekarchief, Rijksmuseum van OudhedenTitelpagina ‘Signorum Veterum Icones’, Gerard de Lairesse, 1670. Historisch Boekarchief, Rijksmuseum van Oudheden
Opgravingstekening van B.E.A. Rottiers en P.J. Witdoeck: ‘Ruïnes van Melos’, 1825. Archief Rijksmuseum van Oudheden.Opgravingstekening van B.E.A. Rottiers en P.J. Witdoeck: ‘Ruïnes van Melos’, 1825. Archief Rijksmuseum van Oudheden.

Het Rijksmuseum van Oudheden bezit een omvangrijk archief dat teruggaat tot de oprichting van het museum in 1818. Het archief geeft een waardevol inzicht in de geschiedenis van het museum en de ontwikkeling van de archeologie in Nederland en over de grens. Het bestaat onder andere uit correspondentie, stukken over het organiseren van tentoonstellingen, bescheiden van opgravingen in Nederland en het Midden-Oosten, foto's en kaartmateriaal.

Toegankelijk maken

In de komende jaren wordt (delen van) het archief toegankelijk gemaakt voor publiek: op de website zal een uitgebreide inventaris verschijnen, waaraan zo mogelijk digitale scans van de archiefstukken worden gekoppeld. Zo kunt u straks vanuit huis scans van archiefstukken bekijken.

Metamorfoze project

In 2012 heeft het museum subsidie gekregen van het Bureau Metamorfoze (een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief) om de correspondentie van het museum tussen 1818 en 1924 te conserveren en digitaliseren. Tijdens dit project, in 2014 en 2015, zijn deze brieven niet voor inzage beschikbaar. Naar verwachting worden de scans van deze correspondentie eind 2015 digitaal beschikbaar gesteld via deze website.

Inzage

De archieven van het Rijksmuseum van Oudheden kunt u inzien in de bibliotheek aan de Papengracht 30. Momenteel wordt gewerkt aan de inventarisatie. Mocht u het archief willen bekijken, dan kunt u het beste een afspraak maken met archivaris Mariëlle Bulsink, tel. 071 - 5163 124 of stuur een e-mail.

Indeling RMO-archief