Over uw schoolbezoek

Tijdens een schoolbezoekTijdens een schoolbezoek
Op de afdeling GriekenOp de afdeling Grieken

 

Vanwege een verbouwing is de Griekse afdeling tijdens het schooljaar 2014-2015 te bezoeken t/m 15 maart 2015. Vanaf 10 mei 2015 is het gehele museum tijdelijk gesloten. Over de planning voor de heropening van het museum in het schooljaar 2015-2016 is meer bekend in het voorjaar van 2015.

Het voorgezet onderwijs kan in het Rijksmuseum van Oudheden kiezen voor een museumles, rondleiding of eigen programma. Ook kunt u kiezen voor een bezoek van een museumdocent aan de school.

Museumlessen

De museumlessen worden gegeven door ervaren museumdocenten en zijn speciaal ontwikkeld voor een bepaald niveau van Geschiedenis of Klassieke Talen. De lessen sluiten aan bij de verschillende lesmethoden en bevatten ook materiaal voor in de klas.

Rondleidingen

Tijdens een rondleiding neemt een ervaren gids de leerlingen mee langs de voorwerpen in het museum. De gids stemt de rondleiding af op het niveau van de groep. U kunt kiezen voor een Tijdvakkenrondleiding of een rondleiding langs de topstukken, over een tijdelijke tentoonstelling of over de afdeling Egypte, Grieken, Romeinen, Archeologie van Nederland of Nabije Oosten. Ook is er een UNESCO-rondleiding over cultureel erfgoed en er zijn speciale examenrondleidingen voor Grieks en Latijn. Bij de rondleidingen zijn geen opdrachten voor in het museum of de klas.

 • Wilt u bekijken of het museum iets voor uw groep is? Tegen inlevering van deze bon ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum.

Museumdocent in de klas

Is Leiden voor uw school te ver? Dan komen we naar u toe! We kunnen een les in uw lokaal of aula verzorgen over, bijvoorbeeld, de Romeinen, Egypte of Nederlandse archeologie.

 • Kosten: € 75 per lesuur plus een reiskostenvergoeding
 • Mogelijk vanaf twee lesuren
 • Meer informatie: bel de Servicedesk van het museum via 071 - 5163 163

Tijden

Rondleidingen duren een uur en kunt u op elk gewent tijdstip boeken. De lessen duren zeven kwartier en worden aangeboden van dinsdag tot en met vrijdag. Tijdens de schoolvakanties zijn schoolbezoeken beperkt mogelijk. De programma's worden uitgevoerd binnen vier tijdsblokken:

 • 1e blok: 09.00 - 10.45 uur
 • 2e blok: 11.00 - 12.45 uur
 • 3e blok: 13.00 - 14.45 uur
 • 4e blok: 15.00 - 16.45 uur

Wilt u met een grotere groep (bijvoorbeeld alle eerste klassen), op een maandag of op een afwijkend tijdstip komen? Of heeft u een ander verzoek? Neemt u dan gerust contact op met de Servicedesk, telefoonnummer 071- 5163 163. We denken graag met u mee!

Speciaal onderwijs

Het Rijksmuseum van Oudheden ontvangt regelmatig leerlingen uit het speciaal voortgezet onderwijs. In overleg met u passen wij bestaande programma's aan, zodat ze geschikt zijn voor uw leerlingen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Servicedesk van het museum.

 • Voor meer informatie over de mogelijkheden, bel 071 - 5163 163 of stuur een e-mail.

Tarieven museumlessen en rondleidingen

 • U betaalt € 75 voor een museumles van 7 kwartier (maximaal 35 leerlingen). Het is ook mogelijk om te betalen met de Cultuurkaart
 • U betaalt € 50 voor een rondleiding tot 15 leerlingen (duur: 1 uur)
 • U betaalt € 100 voor een rondleiding tot 30 leerlingen (duur: 1 uur)
 • Bezoek met eigen programma: € 3 per leerling (t/m 17 jaar) of € 9,50 (vanaf 18 jaar)
 • Museumdocent in de klas: € 75 per uur (minimaal 2 uur) + reiskostenvergoeding

Bij een bezoek met eigen programma is er geen begeleiding door een museumdocent.
Voor groepen vanaf 10 personen gelden de kortingsregelingen voor groepsbezoek.

Bezoek reserveren

Wilt u dit schooljaar nog een schoolbezoek inplannen? Vanwege de tijdelijke sluiting van het museum vanaf 10 mei 2015 is er nog slechts beperkt ruimte voor nieuwe reserveringen. Bel onze servicedesk om te kijken welke mogelijkheden er nog open staan: 071 - 5163 163.

Omdat we uw bezoek goed willen voorbereiden, is reserveren voor een schoolbezoek noodzakelijk. U kunt uw bezoek online reserveren, of bellen met de Servicedesk via  071- 5163 163. Ook indien u met een grotere groep, of op een maandag, of op een afwijkend tijdstip wilt komen, kunt u telefonisch contact opnemen met de Servicedesk.

Spelregels

 • Voor het voortgezet onderwijs geldt een minimum van 1 begeleider per 10 leerlingen. Deze begeleiders hebben gratis toegang.
 • Indien u een reservering tot zeven dagen vóór de geplande bezoekdatum annuleert of wijzigt, betaalt u €25. Bij annulering of wijziging binnen deze termijn van zeven dagen zijn we helaas genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen.
 • Er is een aparte, afgesloten ruimte voor jassen en tassen van schoolgroepen.