Lesbrief Nineveh

Tentoonstelling NinevehTentoonstelling Nineveh
Reconstructie van de stad Nineveh rond 700 v.Chr.Reconstructie van de stad Nineveh rond 700 v.Chr.

Voor wie?

Alle leerlagen en -jaren voortgezet onderwijs

Downloaden

U kunt de docentenhandleiding, het bronnenpakket en de overzichtskaart gratis downloaden onderaan deze pagina.

Nineveh: hoofdstad van een wereldrijk

Het Rijksmuseum van Oudheden biedt een lespakket met digitaal lesmateriaal over het Nieuw-Assyrische rijk, de wereldstad Nineveh in de zevende eeuw v.Chr. en legendarische koningen als Sennacherib en Assurbanipal. Het zijn namen en thema's die goeddeels ontbreken in het moderne onderwijs, maar met dit digitale materiaal kunt u daar verandering in brengen. De lessuggesties en het bronnenpakket kunt u naar eigen inzicht inzetten binnen uw lessen.

Jonas en de vis

Er is ook een lesbrief over het verhaal van Jonas en de vis beschikbaar.

De opdrachten

Uit het lespakket kunt u naar eigen inzicht een introductieles over het Nieuw-Assyrische rijk distilleren. Het bevat ook twee opdrachten die in de klas en eventueel in het museum in de tentoonstelling Nineveh (t/m 25 maart 2018) uit te voeren zijn: The Nineveh Times (onderzoeksopdracht) en een opdracht over koninklijke propaganda in het Nieuw-Assyrische rijk.

Doel

Uw leerlingen leren over de geschiedenis van de vroegere wereldstad Nineveh. Het lespakket plaatst de stad binnen de voor diverse curricula relevante historische context. Het lespakket heeft een introducerend karakter en vormt eventueel een goede voorbereiding op, of bespreking van een bezoek aan de tentoonstelling.

Opmerkingen en tips

Heeft u de lesbrief gedownload en gebruikt op school? Laat ons dan weten wat uw ervaringen zijn: stuur een e-mail. Ook tips voor veranderingen of verbeteringen ontvangen we graag! 

Docentenhandleiding

download bestand 

Bronnenpakket

download bestand 

Overzichtskaart

download bestand