Informatie en afbeeldingen collectie

Archeologie op de kaart

Ben je op zoek naar bronnen over Nederlandse geschiedenis? Kijk dan ook eens op Archeologie op de Kaart. Dit is een website waar je de geschiedenis van Nederland door de ogen van een archeoloog kunt beleven. Je ontdekt hier ruim 180 vondsten, van vuistbijlen van Neanderthalers tot aan neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Vind hier inspiratie en een schat aan bronnen voor je onderzoek!

Museumkennis

In het onderdeel Museumkennis op onze website vind je heel veel pagina’s met informatie over het museum en de voorwerpen uit de collectie. Het is onderverdeeld in thema’s, verhalen en veelgestelde vragen. Tip: handig om te gebruiken is de zoekfunctie bij de verhalen en de vragen.

Topstukken museumcollectie

Als je al een beetje verstand hebt van archeologie of van de oude Egyptenaren, dan kun je voor werkstukinformatie en plaatjes ook zoeken op de volwassenen-afdeling van onze website:

  • Bij het onderdeel Topstukken kun je kiezen uit de 1.100 mooiste voorwerpen uit onze collectie.
  • Bij het onderdeel Collectiezoeker kun je een woord invullen, waarna de computer voor je gaat zoeken in een database van ruim 70.000 voorwerpen. Misschien zijn de teksten soms een beetje moeilijk om te begrijpen. Maar de foto’s kun je downloaden en kopiëren via de link onder de foto.

De ijstijd

Naar aanleiding van de kindertentoonstelling IJstijd (11 oktober 2014 t/m 10 mei 2015) hebben we allerlei bronnen van informatie over de ijstijd bij elkaar gezocht. Je vindt op deze pagina ook leuke feitjes.

Bibliotheek Rijksmuseum van Oudheden

Leerlingen die voor hun opdracht of profielwerkstuk meer willen weten over een onderwerp uit de oudheid kunnen langskomen in de wetenschappelijke bibliotheek van het museum. Ook over Nederlandse archeologie en opgravingen is er veel documentatie te vinden. Medewerkers helpen de leerlingen graag verder. Er staan ruim 25.000 boeken en tijdschriften over de Romeinen, Grieken, Egyptenaren, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie en Middeleeuwen.

Toegang en gebruik van de bibliotheek zijn gratis. Omdat veel boeken kostbaar of zeldzaam zijn, mogen bezoekers ze helaas niet mee naar huis nemen. In de bibliotheek zijn een leestafel, kopieer- en scanapparaat en laptopaansluitingen aanwezig.

Vernieuwde website Archeologie op de Kaart