Epigrafieworkshop

Tijdens de epigrafieworkshop (foto: Rob Overmeer)Tijdens de epigrafieworkshop (foto: Rob Overmeer)
Nehalennia-altaar met inscriptie (collectie Rijksmuseum van Oudheden)Nehalennia-altaar met inscriptie (collectie Rijksmuseum van Oudheden)
Detail van de inscriptieDetail van de inscriptie

Kabinet der Klassieken

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uniek klaslokaal in gebruik: het Kabinet der Klassieken. Dit mooiste klaslokaal van Nederland zetelt in monumentaal pand aan het Rapenburg, pal naast het museumgebouw. Het wordt aangekleed met prachtige Griekse en Romeinse objecten en gipsen afgietsels. Met de bronnen binnen handbereik is een workshop in het Kabinet der Klassieken voor zowel leerling als docent een onvergetelijke ervaring.

Behalve de Epigrafieworkshop, kunt u nog twee andere workshops boeken in het Kabinet der Klassieken:

Epigrafieworkshop

Onder leiding van een ervaren museumdocent kruipen uw leerlingen in de huid van een epigraaf, gewapend met eeuwenoude inscripties en activerende onderzoeksopdrachten. Wat kunnen inscripties ons leren? Hoe herken je een inscriptie uit een bepaalde periode? Wat zeggen inscripties over cultuur, samenleving, rijkdom en armoede? U kunt kiezen voor inscripties in het Latijn, Grieks, of een combinatie van beide.

Teksten op grafschriften en altaren

Voor Grieks lezen leerlingen bijvoorbeeld een metrisch grafschrift voor een jongetje van elf dat is gestorven doordat hij uit een boom viel. Ze gaan ook aan de slag met een besluit van de volksvergadering van Delos. Aan de hand daarvan wordt het belang van inscripties als historische bron besproken. Ook in de epigrafieworkshop Latijn krijgen uw leerlingen teksten op verschillende voorwerpen onder ogen: bijvoorbeeld een altaar voor de inheemse godin Nehalennia en een grafsteen met een tekst waaruit duidelijk het verdriet van ouders om hun jonggestorven dochters blijkt.

Voor wie?

3, 4, 5 en 6 gymnasium

Kosten

€ 50 per workshop (max. 30 leerlingen)
Het is ook mogelijk om te betalen met de Cultuurkaart 

Duur

1 uur

Doel

Kennismaken met het vak epigrafie en met het museum als plek om wetenschappelijke kennis te vergaren. 

Reserveren

U kunt de workshop op de volgende tijden boeken:
09.00 – 10.00 uur
10.30 – 11.30 uur
12.00 – 13.00 uur
13.30 – 14.30 uur
15.00 – 16.00 uur

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u deze bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. 
(De bon is geldig t/m 31 augustus 2019)

Folder Kabinet der Klassieken
Download de folder over het Kabinet der Klassieken (pdf, 7 MB)
download bestand