Over uw schoolbezoek

Museumles in het Rijksmuseum van OudhedenMuseumles in het Rijksmuseum van Oudheden
Op bezoek in het museumOp bezoek in het museum

 

Vanwege een verbouwing is de Griekse afdeling tijdens het schooljaar 2014-2015 te bezoeken t/m 15 maart 2015. Vanaf 10 mei 2015 is het gehele museum tijdelijk gesloten. Over de planning voor de heropening van het museum in het schooljaar 2015-2016 is meer bekend in het voorjaar van 2015.

Bijzondere programma's

De bijzondere schoolprogramma's van het Rijksmuseum van Oudheden brengen geschiedenis en de oudheid tot leven. U kunt kiezen voor een museumles, een rondleiding of een bezoek van een museumdocent in de klas. Ook scholen met speciale wensen of een eigen programma zijn van harte welkom. Wilt u met een grotere groep, op een afwijkend tijdstip of met de hele school op een dag komen? Of heeft u een andere verzoek? Neem dan contact op met de Servicedesk, telefoonnummer: 071 - 5163 163. We denken graag met u mee.

Museumlessen

De museumlessen zijn speciaal ontwikkeld voor een bepaalde groep en ze worden gegeven door ervaren museumdocenten. De lessen sluiten aan bij de verschillende lesmethoden. Ze bestaan uit een interactieve introductie, opdrachten in het museum en een centrale afsluiting waarbij de opgedane kennis wordt getest. Ook bevatten de lessen materiaal voor in de klas.

Rondleidingen

Tijdens een rondleiding neemt de museumdocent uw leerlingen mee langs de voorwerpen in het museum. De rondleiding wordt afgestemd op het niveau van de groep. U kunt kiezen voor een rondleiding langs de topstukken uit de collectie, of over een van de afdelingen: Egypte, Grieken, Romeinen, Archeologie van Nederland of Nabije Oosten. Bij de rondleidingen zijn geen opdrachten voor in het museum of de klas.

 • Scholen uit Leiden en omgeving kunnen met groep 6 een gratis museumles volgen
 • Wilt u bekijken of het museum iets voor uw groep is? Tegen inlevering van deze bon ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum.

Met de hele school naar het Rijksmuseum van Oudheden

Met alle groepen tegelijk of met alle bovenbouwleerlingen naar het Rijksmuseum van Oudheden? Bijvoorbeeld als onderdeel van een projectweek over Egypte of Romeinen? Dat kan! Het programma kan in overleg worden samengesteld (keuze programmaonderdelen, starttijd en duur), waarbij uw wensen leidend zijn. U kunt ervoor kiezen het hele museum te bezoeken, of één bepaald onderwerp of een tijdelijke tentoonstelling centraal te stellen.

Tijden

Rondleidingen duren een uur en kunt u op elk gewent tijdstip boeken. De lessen duren zeven kwartier en worden aangeboden van dinsdag tot en met vrijdag. Tijdens de schoolvakanties zijn schoolbezoeken beperkt mogelijk. De museumlessen worden uitgevoerd binnen vier tijdsblokken:

 • 1e blok: 09.00 - 10.45 uur
 • 2e blok: 11.00 - 12.45 uur
 • 3e blok: 13.00 - 14.45 uur
 • 4e blok: 15.00 - 16.45 uur

Speciaal onderwijs

Het Rijksmuseum van Oudheden ontvangt regelmatig leerlingen uit het speciaal voortgezet onderwijs. In overleg met u passen wij bestaande programma's aan, zodat ze geschikt zijn voor uw leerlingen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Servicedesk van het museum.

 • Voor meer informatie over de mogelijkheden, bel 071 - 5163 163 of stuur een e-mail.

Tarief museumlessen en rondleidingen

 • U betaalt €75 voor een museumles van 7 kwartier (maximaal 35 leerlingen). Het is ook mogelijk om te betalen met de Cultuurkaart
 • U betaalt €50 voor een rondleiding tot 15 leerlingen (duur: 1 uur)
 • U betaalt €100 voor een rondleiding tot 30 leerlingen (duur: 1 uur)
 • Bezoek met eigen programma: €3 per leerling (t/m 17 jaar) of €9,50 (vanaf 18 jaar)
 • Museumdocent in de klas: € 75 per uur (minimaal 2 uur) + reiskostenvergoeding

Bij een bezoek met eigen programma is er geen begeleiding door een museumdocent.
Voor groepen vanaf 10 personen gelden de kortingsregelingen voor groepsbezoek.

Bezoek reserveren

Wilt u dit schooljaar nog een schoolbezoek inplannen? Vanwege de tijdelijke sluiting van het museum vanaf 10 mei 2015 is er nog slechts beperkt ruimte voor nieuwe reserveringen. Bel onze servicedesk om te kijken welke mogelijkheden er nog open staan: 071 - 5163 163.

Omdat we uw bezoek goed willen voorbereiden, is reserveren noodzakelijk. U kunt uw schoolbezoek online reserveren. Indien u met een grotere groep, of op een maandag, of op een afwijkend tijdstip wilt komen, bel dan met de Servicedesk van het museum: 071 - 5163 163.

Spelregels

 • Voor groep 3 t/m 8 geldt een minimum van 1 begeleider per 10 leerlingen. Voor groep 1 en 2 geldt een minimum van 1 begeleider per 5 leerlingen. Deze begeleiders hebben gratis toegang.
 • Indien u een reservering tot zeven dagen vóór de geplande bezoekdatum annuleert, betaalt u €25. Bij annulering binnen deze termijn van zeven dagen zijn we helaas genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen.
 • Er is een speciale ruimte voor jassen en tassen van schoolgroepen.