Archeologie van Nederland

Op de afdeling Archeologie van NederlandOp de afdeling Archeologie van Nederland
Blik in de zaal van Archeologie van NederlandBlik in de zaal van Archeologie van Nederland

 

Mogelijk t/m 10 mei 2015

In de museumles Archeologie van Nederland gaan leerlingen met speurhond Luuk op zoek naar zestien bijzondere archeologische vondsten. Na een introductie door een museumdocent gaan ze met een speurboekje de afdeling op. Hier lopen ze langs een metershoge tijdslijn door de geschiedenis van Nederland. Ze ontdekken onder andere hoe hun slaapkamer er in de Steentijd uitgezien zou hebben, hoe kinderen naar school gingen in de middeleeuwen en wat een archeoloog precies doet. Het boekje bevat naast vragen ook tekenopdrachten, rebussen, woordzoekers en stickers. Het programma is flexibel opgezet. Het is mogelijk de nadruk te leggen op ‘Nederland in de prehistorie' of ‘Nederland in de Middeleeuwen'. 

Voor wie?

Leerlingen van groep 6, 7 en 8

Kosten

€75 per bezoek (maximaal 35 leerlingen)

Doel

Kennismaken met het dagelijks leven in Nederland in de prehistorie en de middeleeuwen.

Kerndoel

Het programma sluit aan bij de kerndoelen Tijd binnen het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld en bij de tijdvakken Jagers en boerenMonniken en ridders en Steden en staten.

Werkvorm

Introductie, speurboekje, evaluatie

Voorbereiding

Niet noodzakelijk. Het programma bevat enkele suggesties voor lesstof ter voorbereiding.

Reserveren

Archeologie van Nederland kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor museumlessen:

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u deze bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum.

Docentenhandleiding
Tips en aanwijzingen voor docenten ter voorbereiding
download bestand 

Antwoorden
Antwoorden bij de opdrachten voor 'Archeologie van Nederland'. Het wachtwoord voor het downloaden van deze antwoorden krijgt u bij uw reservering meegestuurd.
download bestand 

Artikel in Kleio
In het maartnummer 2011 van het tijdschrift 'Kleio' verscheen een artikel over de afdeling 'Archeologie van Nederland', o.a. met een toelichting op de museumles.
download bestand