Filosofie

Buste van de Griekse filosoof Socrates (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)Buste van de Griekse filosoof Socrates (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)

Deze les is beschikbaar van 31 oktober 2017 t/m 20 juli 2018


In deze museumles worden uw leerlingen aangespoord actief mee te denken over hun museumbezoek. De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden vormt hierbij het uitgangspunt: waarom gaan mensen naar een museum om naar oude vazen te kijken? Wat is er interessant aan een eeuwenoud beeldje van een koe, dat niet eens lijkt? En is een moderne, gipsen kopie van een gebarsten beeld eigenlijk niet veel mooier dan het origineel? De leerlingen werken zelf toe naar ideeën over de waarde van hun bezoek. Ze worden aangemoedigd door een combinatie van verhalen over voorwerpen uit de collectie en filosofische vragen, bijvoorbeeld wanneer voorwerpen interessant genoeg zijn om in een museum te zetten.

Voor wie?

Leerlingen van groep 6 t/m 8

Kosten

€75 per bezoek (maximaal 35 leerlingen)

Doel

Kritisch denken, beargumenteren en discussiëren. Kennismaken met en waardering krijgen voor 'vergeten' museumvoorwerpen. Kennismaken met het museum als een interessante en leerzame plek.

Kerndoel

Sluit aan bij de kerndoelen Mondeling onderwijs binnen het leergebied Nederlands en bij het kerndoel Kunstzinnige oriëntatie.

Werkvorm

Introductie, interactief vraaggesprek in twee groepen en een opdracht op de tentoonstelling, nabeschouwing.

Reserveren

Deze museumles is op aanvraag beschikbaar. Als u het onderstaande formulier invult en verstuurt, nemen we zo snel mogelijk contact met u op. 

  • Vul onderstaand formulier in en klik op 'versturen'
  • Velden met een * = verplicht invullen
  • U ontvangt een e-mail ter bevestiging van uw aanmelding
  • Het kan een aantal seconden duren voordat u ziet dat het formulier wordt verzonden
Ik wil graag de e-mailnieuwsbrief van het Rijksmuseum van Oudheden ontvangen over: