Archeoloog in één uur

Archeoloog in een dagArcheoloog in een dag

Tijdens deze museumles duiken uw leerlingen in de oudste geschiedenis van Nederland. Ze onderzoeken verschillende archeologische vondsten, waaronder het recent door het museum aangekochte zwaard van Ommerschans, een topstuk uit de Nederlandse archeologie. Zodoende komen ze te weten wat archeologen precies doen, zoals uitzoeken van welk materiaal een vondst is gemaakt en waarvoor het gevonden object werd gebruikt. En archeologen moeten natuurlijk achterhalen hoe oud een voorwerp is. Maar hoe doen ze dat? 

Voor wie?

Leerlingen van groep 5 t/m 8

Kosten

€75 per bezoek (maximaal 35 leerlingen)

Doel

Kennismaking met het werk van een archeoloog, archeologische vondsten uit Nederland en het leven in Nederland in de prehistorie en de Middeleeuwen.

Kerndoel

Het programma sluit aan bij de kerndoelen Tijd binnen het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld en bij de tijdvakken Jagers en boeren, Grieken en Romeinen, Monniken en ridders en Steden en staten.

Werkvorm

Introductie, opdrachten en practicum.

Reserveren

Archeoloog in één uur kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor museumlessen: 9.00 - 10.45 uur / 11.00 - 12.45 uur / 13.00 - 14.45 uur / 15.00 - 16.45 uur.

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u deze bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. 
(De bon is geldig t/m 31 augustus 2018)

Docentenhandleiding

download bestand 

Voorbereiding
Bestand: PowerPoint
download bestand 

Antwoorden bij de opdrachten

download bestand 

Preview opdrachtenboekje
Pagina's 4, 5, 20 en 21 van het opdrachtenboekje
download bestand