MuseumJeugdUniversiteit

De MuseumJeugdUniversiteit is er voor fans van piramides, dino's, oerwouden of indianen van 8 tot en met 12 jaar. Het is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden. Je kunt je nu inschrijven voor de nieuwe collegereeks die in september 2014 begint.

Huidige collegereeks

De huidige collegereeks loopt t/m december 2014. Dit zijn de onderwerpen:

Waarom zijn mammoeten uitgestorven?

Het college van zondag 7 september 2014
door dr. Jelle Reumer
Tienduizenden jaren geleden was het ijstijd in Nederland. Het was kouder dan nu, en er leefden ook andere dieren. Mammoeten bijvoorbeeld, sabeltandtijgers en wolharige neushoorns. Waarom zijn die er nu niet meer? Dr. Jelle Reumer, directeur van Het Natuurhistorisch in Rotterdam, weet alles over dieren en evolutie.

Hoe overleef je de ijstijd?

Het college van zondag 5 oktober 2014
door dr. Luc Amkreutz
Stel: er is geen winkel om kleren te kopen, en geen supermarkt voor eten. Er is geen steen, dus je hebt geen huis, en er is geen elektriciteit. En het is ook nog eens een hele koude winter. Hoe overleef je dan? In de ijstijd leefde mensen zo. Dr. Luc Amkreutz kan je vertellen hoe hun leven eruitzag.

Waarover filosofeerden de oude Grieken?

Het college van zondag 2 november 2014
door dr. Tazuko van Berkel
Je hebt misschien wel eens van Socrates, Plato en Aristoteles gehoord? Deze oude Grieken worden nog altijd gezien als drie van de slimste denkers ooit - we noemen ze filosofen. Maar waar dachten ze over na? En komen we hun ideeën nu nog steeds tegen? 

Wat wisten de Egyptenaren van sterren?

Het college van zondag 7 december 2014
door drs. Huub Pragt
Vrijwel alle sterren en planeten die je ’s nachts aan de hemel ziet, waren er duizenden jaren geleden ook al. De oude Egyptenaren zagen hetzelfde als ze omhoog keken, en vroegen zich af wat ze daar zagen. Zonder computers en telescopen was het lastig onderzoeken, maar toch ontdekten ze heel wat. Drs. Huub Pragt is egyptoloog en vertelt het je.

Inschrijven

Inschrijven voor de collegereeks september-december 2014 is niet meer mogelijk. Begin december is de nieuwe reeks bekend. Daarvoor kun je je inschrijven via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

Tijdstip

Deze colleges van de MuseumJeugdUniversiteit worden gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden. De colleges beginnen om 10.30 tot 11.30 uur of om 12.30 tot 13.30 uur. Je kunt de colleges alleen volgen op het tijdstip waarvoor je je hebt opgegeven. Tijdens de colleges kunnen je ouders het museum bezoeken.

Op de hoogte over nieuwe reeksen

Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuwe colleges van de MuseumJeugdUniversiteit? Geef dan je e-mailadres op voor de nieuwsbrief via de website van de MuseumJeugdUniversiteit. Als er nieuws is over bijvoorbeeld inschrijven voor nieuwe collegereeksen laten we je dat zo snel mogelijk weten.

Kosten

  • Deelname aan de reeks van vier colleges in het Rijksmuseum van Oudheden (sep-dec 2014) kost € 25,- incl. museumentree.
  • Je kunt alleen meedoen aan een volledige reeks. Het is niet mogelijk om apart aan een van de vier colleges mee te doen.
  • Betalen doe je online via de website van MuseumJeugdUniversiteit, of op de eerste dag van de collegereeks (zondag 7 september 2014), aan de kassa van het museum.