MuseumJeugdUniversiteit

De MuseumJeugdUniversiteit is er voor fans van piramides, dino's, oerwouden of indianen van 8 tot en met 12 jaar. Het is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden. Je kunt je nu inschrijven voor de nieuwe collegereeks die in het voorjaar van 2013 begint.

Hoe was het als slaaf van de Romeinen?

Het college van zondag 2 februari 2014

door dr. Gerda de Kleijn
Slavernij was in het Romeinse Rijk heel gewoon. Je werd slaaf omdat je ouders al slaven waren, of omdat je volk werd overwonnen door de Romeinen. Maar hoe slecht was het leven van een slaaf? En kon je ooit uit de slavernij komen? Dr. Gerda de Kleijn vertelt je er alles over!

Hoe vier je je verjaardag in de oudheid?

Het college van zondag 2 maart 2014
door dr. Kim Beerden
Als je jarig bent, is het feest! Je vrienden en familie komen op bezoek, er is taart en je krijgt cadeautjes. Maar vierden mensen in de Oudheid hun verjaardag ook al? Was er al taart en kreeg de jarige ook cadeaus? Dr. Kim Beerden van de Universiteit Leiden weet er alles van!

Hebben mummies een tweede leven?

Het college van zondag 6 april 2014
door prof. dr. Maarten Raven
De Egyptenaren mummificeerden hun doden om ervoor te zorgen dat hun lichamen goed bewaard bleven, voor een leven na de dood. Maar is er echt weleens een mummie uit de dood opgestaan? En wat is er gebeurd met de mummies die door moderne archeologen gevonden werden? Het college wordt gegeven door dr. Maarten Raven, conservator van de Egyptische collectie.

Hoe gymden de oude Grieken?

Het college van zondag 11 mei 2014
door prof. dr. Ruurd Halbertsma
Doe jij aan sport? Misschien zit je wel op voetbal, paardrijden of hardlopen. En er is natuurlijk ook gymles op school. Maar wat voor sporten deden de oude Grieken? En waren er naast de Olypmische Spelen nog andere sportwedstrijden? Op deze en andere vragen zal prof. dr. Ruurd Halbertsma je in dit college antwoord geven.

Waar vind je middeleeuws goud?

Het college van zondag 1 juni 2014
door dr. Annemarieke Willemsen
Uit de Middeleeuwen zijn veel gouden voorwerpen bekend: mooie sieraden, maar ook muntschatten en grafgiften. Waar haalde men dit goud vandaan en waar werd het allemaal voor gebruikt? En waar kun je het nu nog terugvinden? Dr. Annemarieke Willemsen heeft de tentoonstelling 'Gouden Middeleeuwen' gemaakt en laat je zien waar goud voor gebruikt werd!

Inschrijven

Inschrijven voor deze reeks is niet meer mogelijk.

Tijdstip

Deze colleges van de MuseumJeugdUniversiteit worden gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden. De colleges beginnen om 10.30 tot 11.30 uur of om 12.30 tot 13.30 uur. Je kunt de colleges alleen volgen op het tijdstip waarvoor je je hebt opgegeven. Tijdens de colleges kunnen je ouders het museum bezoeken.

Op de hoogte over nieuwe reeksen

Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuwe colleges van de MuseumJeugdUniversiteit? Geef dan je e-mailadres op voor de nieuwsbrief via de website van de MuseumJeugdUniversiteit. Als er nieuws is over bijvoorbeeld inschrijven voor nieuwe collegereeksen laten we je dat zo snel mogelijk weten.

Kosten

  • Deelname aan de reeks van vier colleges in het Rijksmuseum van Oudheden (feb-jun 2014) kost €30,- incl. museumentree.
  • Je kunt alleen meedoen aan een volledige reeks. Het is niet mogelijk om apart aan een van de vier colleges mee te doen.
  • Betalen doe je op de eerste dag van de collegereeks (zondag 2 februari 2014), aan de kassa van het museum.