Werkstukhulp

Egyptische mummie uit het Rijksmuseum van OudhedenEgyptische mummie uit het Rijksmuseum van Oudheden

Archeologie op de kaart

Archeologie op de kaart is een website waarmee je een archeologische tijdreis door Nederland maakt. Je kunt kiezen uit tien historische periodes in Nederland, van de tijd van Neanderthalers tot en met onze Moderne Tijd. Per periode worden de meest interessante archeologische voorwerpen belicht. Je vindt hier een schat aan informatie voor het voorbereiden van presentaties en werkstukken.

Schatgravers

Voor scholieren heeft het Rijksmuseum van Oudheden aparte webpagina's met informatie over mummies, hiërogliefen en archeologie: de Schatgravers. De informatie uit de Schatgravers kun je downloaden, printen of kopiëren om te gebruiken voor een spreekbeurt of een werkstuk. De onderdelen zijn:

Museumkennis

In het onderdeel Museumkennis op onze website vind je heel veel pagina's met informatie over het museum en de voorwerpen uit de collectie. Het is onderverdeeld in thema's, verhalen en veelgestelde vragen. Tip: handig om te gebruiken is de zoekfunctie bij de verhalen en de vragen.

Topstukken museumcollectie

Als je al een beetje verstand hebt van archeologie of van de oude Egyptenaren, dan kun je voor werkstukinformatie en plaatjes ook zoeken op de volwassenen-afdeling van onze website: 

  • Bij het onderdeel 'collectiezoeker' kun je een woord invullen, waarna de computer voor je gaat zoeken in een database van ruim 40.000 voorwerpen. Ook hier geldt dat de teksten meestal moeilijk te begrijpen zijn, maar de afbeeldingen kun je allemaal downloaden en kopiëren. 

De ijstijd

Naar aanleiding van de kindertentoonstelling IJstijd (11 oktober 2014 t/m 10 mei 2015) hebben we allerlei bronnen van informatie over de ijstijd bij elkaar gezocht. Je vindt op deze pagina ook leuke feitjes.

Geheugen van Nederland

Het Geheugen van Nederland is een site van verschillende instellingen. Met veel informatie over de Nederlandse collectie van het museum en drie leuke digitale lessen over de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Die kun je bijvoorbeeld in de klas maken.

NTR Schooltv

  • Het programma Vroeger was het anders is een serie over de geschiedenis van Nederland voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Er zitten verschillende afleveringen tussen over de prehistorie, Romeinen en Middeleeuwen in Nederland.
  • Op de website van NTR Schooltv zijn nog meer programma's en filmpjes over de oudheid te zien. Kijk op de zoekpagina en gebruik als zoekterm 'oudheid'.