Collegereeks voorjaar 2018

Een kleitablet met spijkerschriftEen kleitablet met spijkerschrift
Hiërogliefen op een mummiekist van het Rijksmuseum van OudhedenHiërogliefen op een mummiekist van het Rijksmuseum van Oudheden
In de collegezaalIn de collegezaal

Heb je spijkers nodig voor spijkerschrift?

het college van zondag 4 februari 2018
door Rients de Boer
Wij schrijven met een pen op papier. Of op een computer of tablet. Maar duizenden jaren geleden schreven mensen anders, namelijk met stokjes op klei in spijkerschrift. Hoe ging dat dan? Dat leer je tijdens deze les van spijkerschrift-expert Rients de Boer. Je gaat een echte superoude tekst lezen én je leert om je eigen naam te schrijven op klei in spijkerschrift.

Assyrische koningen: moedig of moorddadig?

het college van zondag 11 maart 2018
door Anna de Wit
Met meer dan 100.000 inwoners was Nineveh rond 700 voor Christus een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld. Vanuit Nineveh regeerden legendarische Assyrische koningen als Sennacherib en Assurbanipal. Tentoonstellingsmaker Anna de Wit vertelt je spannende verhalen over de koningen van Nineveh en hoe ze, soms met harde hand, over hun rijk heersten.

Hoe belandt een kostbaar zwaard in het water?

het college van zondag 8 april 2018
door Luc Amkreutz
In juli 2017 kocht het Rijksmuseum van Oudheden een bijzonder voorwerp: het zwaard van Ommerschans. Het bronzen zwaard is 68,3 centimeter lang. Het maakt deel uit van een groep van zes zeldzame 'reuzenzwaarden' uit de bronstijd. Hoe is dit zwaard gevonden en wat maakt het zo bijzonder? Conservator Luc Amkreutz vertelt je er tijdens dit college alles over.

Hoe schrijf je je naam in hiërogliefen?

het college van zondag 13 mei 2018
door Huub Pragt
Wij schrijven meestal met de 26 letters uit ons alfabet. Of we gebruiken de bekende 'emoticons', om snel iets duidelijk te maken. De oude Egyptenaren gebruikten hiërogliefen om te schrijven: tekens en kleine tekeningen van onder andere mensen, dieren, planten en voorwerpen. Eigenlijk ook een soort emoticons! Huub Pragt leert je hoe je hiërogliefen kunt lezen. Je gaat ook je eigen naam ermee schrijven.

Welk gipsen beeld heeft het spannendste verhaal?

het college van zondag 3 juni 2018
door René van Beek
Weet je dat gips niet alleen wordt gebruikt als je een gebroken arm of been hebt? Ook beroemde beelden uit musea worden soms nagemaakt in gips. Over veel van die beelden zijn mooie verhalen te vertellen. Het zijn goden of helden die spannende avonturen beleefden. René van Beek vertelt hoe de beelden zijn gemaakt en welke verhalen erbij horen. 

Inschrijven

Omdat de voorjaarsreeks 2018 inmiddels is begonnen, kun je je hier niet meer voor inschrijven. Vanaf half mei 2018 start in de inschrijving voor de nieuwe najaarsreeks. 

Tijdstip

Deze colleges van de MuseumJeugdUniversiteit worden gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (adres). Ze worden gegeven van 10.30 tot 11.30 uur (voor 8-10 jaar) of van 12.30 tot 13.30 uur (voor 10-12 jaar). Je kunt de colleges alleen volgen op het tijdstip waarvoor je je hebt opgegeven. Tijdens de colleges kunnen je ouders het museum bezoeken.

Kosten

  • Deelname aan de reeks van vijf colleges in het Rijksmuseum van Oudheden (februari-juni 2018) kost € 25, incl. museumentree.
  • Je kunt alleen meedoen aan een volledige reeks. Het is niet mogelijk om apart aan een van de colleges mee te doen.
  • Betalen doe je online via iDEAL (zie de instructies in de bevestigingsmail die je ontvangt na je inschrijving via de website van de MuseumJeugdUniversiteit).