Collegereeks najaar 2018

Romeinse soldaten in het Rijksmuseum van OudhedenRomeinse soldaten in het Rijksmuseum van Oudheden
De Egyptische god Horus, met een valkenkop als hoofdDe Egyptische god Horus, met een valkenkop als hoofd

Hoe word je een Romeinse soldaat?

het college van zondag 2 september 2018
door Frank Broeke
De Romeinen hadden een heel groot leger met twee soorten soldaten: de infanterie (de voetsoldaten) en de cavalerie (de ruiters). Beide groepen soldaten zagen er anders uit wat betreft kleding en wapens. Tijdens dit college vertelt expert Frank Broeke je alles daarover. Ook vertelt hij hoe je een Romeinse soldaat kon worden, ook als je geen Romein was.

Wie heet er nou Nehalennia?

het college van zondag 7 oktober 2018
door Ruurd Halbertsma
Nehalennia was een godin die in de Romeinse tijd werd vereerd in het stukje Nederland dat wij nu Zeeland noemen. Nehalennia beschermde vooral de schepen die naar Engeland voeren en vol geladen waren met dure Romeinse handelswaar. Conservator Ruurd Halbertsma vertelt over de geschenken die de handelaren voor Nehalennia achterlieten, en wat die geschenken ons kunnen vertellen over scheepvaart en handel in de Romeinse tijd.

Hoeveel verschillende goden hadden de oude Egyptenaren?

het college van zondag 4 november 2018
door Maarten Raven
Als je aan het oude Egypte denkt, dan denk je vast aan farao's, mummies en piramides. Maar misschien ook wel aan de goden Anubis, Osiris of Horus. De goden van het oude Egypte vallen op omdat ze er zo bijzonder uitzien. Conservator Maarten Raven vertelt je hoe de oude Egyptenaren dachten over de schepping van de wereld. Ook hoor je welke goden de belangrijkste waren en hoe die werden aanbeden.

Huishoudster of powervrouw, wat kon een meisje bereiken in het oude Egypte?

het college van zondag 2 december 2018
door Petra Hogenboom
Hoe was het om als meisje op te groeien in het oude Egypte? Leerde je lezen en schrijven of was de zorg voor kinderen en het huishouden belangrijker? Petra Hogenboom heeft onderzoek gedaan naar het leven van vrouwen in het oude Egypte, en dat blijkt best bijzonder in vergelijking met andere oude culturen. Tijdens dit college laat ze je kennismaken met een aantal stoere vrouwenberoepen.

Inschrijven

Inschrijven voor de collegereeks september-december 2018 kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit. Je kunt je aanmelden voor de colleges voor 8- t/m 10-jarigen (Bachelor) en voor de colleges voor 10- t/m 12-jarigen (Master).

Tijdstip

Deze colleges van de MuseumJeugdUniversiteit worden gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (adres). Ze worden gegeven van 10.30 tot 11.30 uur (voor 8-10 jaar) of van 12.30 tot 13.30 uur (voor 10-12 jaar). Je kunt de colleges alleen volgen op het tijdstip waarvoor je je hebt opgegeven. Tijdens de colleges kunnen je ouders het museum bezoeken.

Kosten

  • Deelname aan de reeks van vier colleges in het Rijksmuseum van Oudheden (september - december 2018) kost € 20, incl. museumentree.
  • Je kunt alleen meedoen aan een volledige reeks. Het is niet mogelijk om apart aan een van de colleges mee te doen.
  • Betalen doe je online via iDEAL (zie de instructies in de bevestigingsmail die je ontvangt na je inschrijving via de website van de MuseumJeugdUniversiteit).