Collegereeks najaar 2017

Standbeeld van de Romeinse keizer Trajanus in het Rijksmuseum van OudhedenStandbeeld van de Romeinse keizer Trajanus in het Rijksmuseum van Oudheden
In de collegezaalIn de collegezaal

Waarom zijn standbeelden meestal wit?

het college van zondag 3 september 2017
door Elsbeth Tjon Sie Fat, MA
De Griekse standbeelden die je in een museum kunt bewonderen, zijn meestal wit. Maar wist je dat dit vroeger helemaal niet zo was? Veel beelden waren beschilderd met de meest prachtige kleuren. Hoe komt het dat de beelden die wij kennen, en soms ook namaken, vaak helemaal wit zijn? Elsbeth Tjon Sie Fat legt het uit.

Waarom waren archeologen in het Midden-Oosten vaak ook spion?

het college van zondag 1 oktober 2017
door dr. Lucas Petit
Vroeger hadden archeologen in het Midden-Oosten soms ook een tweede baan, namelijk als spion of diplomaat. Maar waarom deden ze dat eigenlijk? En wat hebben ze er, naast archeologische vondsten, nog meer ontdekt? Conservator Lucas Petit vertelt je spannende verhalen over archeologen met zo’n bijzondere bijbaan.

Welke geheimtaal spraken Romeinse beelden?

het college van zondag 5 november 2017
door drs. Wendelijn van der Leest, Mphil
In de Romeinse tijd zijn veel beelden gemaakt. Misschien heb je er in het museum al wel een paar gezien. Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat veel van deze beelden vaak een soort boodschap vertellen. Wendelijn van der Leest heeft onderzoek gedaan naar deze boodschappen. Ze leert je vandaag om de 'taal' van deze beelden te ontcijferen.

Wie maakten de Egyptische koningsgraven?

het college van zondag 3 december 2017
door dr. Lara Weiss
Je kent vast Toetanchamon wel! Hij is, net zoals veel andere farao’s, begraven in het Dal der Koningen in Egypte. Maar wie maakten deze bekende koningsgraven eigenlijk? Conservator Lara Weiss heeft onderzoek gedaan naar de arbeiders die de koningsgraven maakten. Ze gaat je hier alles over vertellen.

Inschrijven

Inschrijven voor de volgende collegereeks in 2018 kan vanaf medio december 2017 via de website van de MuseumJeugdUniversiteit. De huidige collegereeks september-december 2017 is al begonnen, dus inschrijven hiervoor is helaas niet meer mogelijk.

Tijdstip

Deze colleges van de MuseumJeugdUniversiteit worden gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (adres). Ze worden gegeven van 10.30 tot 11.30 uur of van 12.30 tot 13.30 uur. Je kunt de colleges alleen volgen op het tijdstip waarvoor je je hebt opgegeven. Tijdens de colleges kunnen je ouders het museum bezoeken.

Kosten

  • Deelname aan de reeks van vier colleges in het Rijksmuseum van Oudheden (september-december 2017) kost € 20, incl. museumentree.
  • Je kunt alleen meedoen aan een volledige reeks. Het is niet mogelijk om apart aan een van de colleges mee te doen.
  • Betalen doe je online via iDEAL (zie de instructies in de bevestigingsmail die je ontvangt na je inschrijving via de website van de MuseumJeugdUniversiteit).