Uitgeleend in 2014 en 2015

Afbeelding 1: vondsten uit het graf van NiersenAfbeelding 1: vondsten uit het graf van Niersen
Afbeelding 2: beeldje van een godin, gemaakt van pijpaardeAfbeelding 2: beeldje van een godin, gemaakt van pijpaarde
Afbeelding 3: mummie met kralennetAfbeelding 3: mummie met kralennet
Afbeelding 4: Romeins parfumflesjeAfbeelding 4: Romeins parfumflesje
Afbeelding 5: fibula van DorestadAfbeelding 5: fibula van Dorestad
Afbeelding 6: Romeins reliëf van een jongen met een duifAfbeelding 6: Romeins reliëf van een jongen met een duif
Afbeelding 7: tuitpot uit DorestadAfbeelding 7: tuitpot uit Dorestad
Afbeelding 8: Eros en PsycheAfbeelding 8: Eros en Psyche
Afbeelding 9: canopenkistAfbeelding 9: canopenkist
Afbeelding 10: Romeinse kraanAfbeelding 10: Romeinse kraan
Afbeelding 11 scheplepelAfbeelding 11 scheplepel
Afbeelding 12: Pingsdorf tuitpotAfbeelding 12: Pingsdorf tuitpot
Afbeelding 13: Vikingzwaard met de inscriptie + ATALBALD+IE +Afbeelding 13: Vikingzwaard met de inscriptie + ATALBALD+IE +
Afbeelding 14: terrine van Amalia van SolmsAfbeelding 14: terrine van Amalia van Solms
Afbeelding 15: hand van een bronzen standbeeld, gevonden in NaaldwijkAfbeelding 15: hand van een bronzen standbeeld, gevonden in Naaldwijk
Afbeelding 16: beeldje van NikèAfbeelding 16: beeldje van Nikè
Afbeelding 17: prehistorische sierschijf, gevonden in HeldenAfbeelding 17: prehistorische sierschijf, gevonden in Helden
Afbeelding 18: kattenmummieAfbeelding 18: kattenmummie
Afbeelding 19: Romeinse druiventrosflesjesAfbeelding 19: Romeinse druiventrosflesjes
Afbeelding 20: halsringen, gevonden in UdelAfbeelding 20: halsringen, gevonden in Udel
Afbeelding 21: Romeinse ruiterhelmAfbeelding 21: Romeinse ruiterhelm
Afbeelding 22: Egyptian MagicAfbeelding 22: Egyptian Magic
Afbeelding 23: portretbuste van keizer LiciniusAfbeelding 23: portretbuste van keizer Licinius
Afbeelding 24: Offertafel van SenseboeAfbeelding 24: Offertafel van Senseboe
Afbeelding 25: grafsteen van een gladiatorAfbeelding 25: grafsteen van een gladiator
 • Een groot aantal voorwerpen uit onze collectie Prehistorie, inclusief de vondsten uit het 'graf van Niersen', zijn uitgeleend aan het CODA Museum (Apeldoorn) voor de tentoonstelling Sporen in het landschap. Te zien van 28 januari t/m 21 april 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 1
 • Het Centre Ceramique (Maastricht) heeft voor de tentoonstelling Maria, vol van genade verschillend evoorwerpen geleend, voornamelijk uit de collectie Nederland Romeinse tijd. Te zien t/m 14 september 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 2
 • Het Drents Museum heeft een Egyptische mummie geleend voor de tentoonstelling Mummies. Overleven na de dood. Te zien van 4 februari t/m 31 augustus 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 3
 • In Museum Centre Vapriikki in Tampere (Finland) is onze reizende tentoonstelling Aphrodite's Empire - Love and Beauty in Antiquity te zien t/m 19 oktober 2014
  » Zie hiernaast afbeelding 4 
 • De beroemde 'fibula van Dorestad' is een van de absolute topstukken in de tentoonstellingen Karls Kunst & Orte der Macht in het Centre Charlemagne in Aken (Duitsland), in het kader van het 'Karlsjahr'. Samen met een selectie van andere vondsten uit Dorestad te zien t/m 21 september 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 5 
 • Het Spaanse CaixaForum heeft vier objecten uit de vaste opstelling geleend voor de tentoonstelling Mediterranean: A Shared Space, waaronder een Egyptisch mummieportret en een Romeins reliëf van een man met een duif. Te zien in Madrid van 24 juli 2014 t/m 6 januari 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 6
 • In het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename (België) is ook een selectie van vondsten uit Dorestad te bewonderen in de tentoonstelling De erfenis van Karel de Grote. Te zien t/m november 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 7
 • Een Grieks terracotta-beeldje van Eros en Psyche, is onderdeel van de tentoonstelling Psyche en Fidessa in het Louis Couperus Museum. Te zien t/m 2 november 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 8
 • Tot 2015 is de RMO-tentoonstelling Fascinating Mummies te zien in diverse Spaanse steden, waaronder Lleida, Tarragona en Girona. De expositie is samengesteld uit meer dan 250 objecten uit de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, met o.a. mensenmummies, papyri, amuletten en beelden.
  » Zie hiernaast afbeelding 9
 • De reizende tentoonstelling High Tech Romeinen van Museum Het Valkhof bevat twee Romeinse voorwerpen uit onze collectie, waaronder een bronzen kraan. Te zien in het Niedersächsisches Landesmuseum Hannover (Dui), t/m 12 april 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 10
 • In het Archeologiehuis Zuid-Holland (in Archeon) bevat de tentoonstelling Cold Cases een scheplepelk uit onze collectie, gevonden in Valkenburg. De expositie over forensische technieken in de archeologie is te zien tot eind maart 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 11
 • In het Centre Ceramique te Maastricht loopt nog tot 15 maart 2015 de tentoonstelling Vikingen in de Lage Landen, met o.a. 22 objecten uit onze middeleeuwse collectie.
  » Zie hiernaast afbeelding 12
 • in het Archäologisches Museum Hamburg is tot mei 2015 de tentoonstelling Mythos Hammaburg te zien, met o.a. vijf objecten uit onze middeleeuwse collectie.
  » Zie hiernaast afbeelding 13
 • het Haags Historisch Museum heeft tot 15 maart 2015 de terrine van Amalia van Solms in bruikleen voor de tentoonstelling Rivalen aan het Haagse Hof.
  » Zie hiernaast afbeelding 14
 • Een afgebroken hand van een Romeins standbeeld is onderdeel van Gebrochener Glanz, een tentoonstelling over grote Romeinse bronzen beelden in het Limesmuseum Aalen (Duitsland). Te zien tot 20 februari 2015 en daarna tot juli 2015 in Museum Het Valkhof in Nijmegen.
  » Zie hiernaast afbeelding 15
 • Ruim 250 objecten uit de Griekse collectie vormen samen met stukken uit de Amsterdamse collectie de tentoonstelling Schijnbeweging - illusie in de Griekse kunst in het Allard Pierson Museum (Amsterdam). Te zien van 26 juni t/m 6 september 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 16
 • Het Limburgs Museum (Venlo) breidt haar vernieuwde museumafdeling Van Neanderthaler tot stedeling tijdelijk uit met de presentatie van 31 in Limburg gevonden voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Te zien t/m 3 januari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 17
 • Een aantal dierenmummies uit onze Egyptische collectie is in Museum Volkenkunde (Leiden) onderdeel van de tentoonstelling GRRR..., over legendarische en mythische dieren uit de hele wereld. Te zien t/m 3 januari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 18
 • Vijftig in Heerlen gevonden objecten uit de collectie Nederland Romeinse tijd zijn te zien in de tentoonstelling Schatten van Heerlen het Thermenmuseum (Heerlen). Het Romeinse badhuis in die stad is het best bewaarde gebouw van Nederland uit die tijd. Te zien t/m 3 januari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 19
 • In het CODA Museum (Apeldoorn) hebben twee prehistorische bronzen halsringen uit onze collectie een plaats gevonden in een tijdelijke tentoonstelling. Te zien t/m 6 december 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 20
 • De Romeinse gouden ruiterhelm die in de Peel is gevonden, maakt onderdeel uit van Une brève histoire de l’avenir, een tijdelijke tentoonstelling in het Louvre (Parijs). Te zien van 24 september 2015 t/m 4 januari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 21
 • Het Musée de la civilisation in Québec (Canada) presenteert de tentoonstelling Egyptian Magic, waarvoor we ruim 250 objecten uit onze Egyptische collectie hebben uitgeleend. Te zien t/m 10 april 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 22
 • De Nieuwe Kerk (Amsterdam) heeft twee objecten uit onze collectie Klassieke Oudheid geleend, waaronder een portretbuste van keizer Licinius, voor de tentoonstelling Rome - de droom van keizer Constantijn. Te zien van 3 oktober 2015 t/m 7 februari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 23
 • In het Metropolitan (New York) zijn vier objecten uit onze Egyptische collectie tijdelijk te zien in de tentoonstelling Ancient Egypt Transformed: The Middle Kingdom. Te zien van 12 oktober 2015 t/m 24 januari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 24
 • Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren (België) heeft voor hun tentoonstelling Gladiatoren - Helden van het Colosseum twee grafstenen van gladiatoren geleend uit onze Romeinse collectie. Te zien van 24 oktober 2015 t/m 3 april 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 25