Uitgeleend aan...

Afbeelding 1: canopenkistAfbeelding 1: canopenkist
Afbeelding 2: Romeinse kraanAfbeelding 2: Romeinse kraan
Afbeelding 3: Romeins reliëf van een jongen met een duifAfbeelding 3: Romeins reliëf van een jongen met een duif
Afbeelding 4: hand van een bronzen standbeeld, gevonden in NaaldwijkAfbeelding 4: hand van een bronzen standbeeld, gevonden in Naaldwijk
Afbeelding 5: tuitpot uit DorestadAfbeelding 5: tuitpot uit Dorestad
Afbeelding 6: Eros en PsycheAfbeelding 6: Eros en Psyche
Afbeelding 7: scheplepelAfbeelding 7: scheplepel
Een zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museumEen zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museum

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uitgebreide collectie van ruim 150.000 archeologische objecten. Daar zitten vele bijzondere voorwerpen tussen. De Egyptische collectie bijvoorbeeld, is een van de tien belangrijkste in de wereld. Geen wonder dat andere musea vaak aankloppen voor 'bruiklenen'. Dat zijn objecten die ze voor korte of lange tijd willen lenen om in hun eigen museum op een tentoonstelling te laten zien.

Door het uitlenen van objecten kunnen zoveel mogelijk mensen van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden genieten. Het museum leent zelfs topstukken af en toe uit, zodat men bijvoorbeeld ook buiten Nederland deze prachtige objecten kan bewonderen.

Nu te zien in andere musea

Op dit moment zijn diverse voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in andere musea. Een greep uit deze bruiklenen:

 • Tot 2015 is de RMO-tentoonstelling Fascinating Mummies te zien in diverse Spaanse steden, waaronder Lleida, Tarragona en Girona. De expositie is samengesteld uit meer dan 250 objecten uit de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, met o.a. mensenmummies, papyri, amuletten en beelden.
  » Zie hiernaast afbeelding 1
 • De reizende tentoonstelling High Tech Romeinen van Museum Het Valkhof bevat twee Romeinse voorwerpen uit onze collectie, waaronder een bronzen kraan. Te zien in Technopolis in Mechelen (Bel), t/m augustus 2014 .
  » Zie hiernaast afbeelding 2
 • Het Spaanse CaixaForum heeft vier objecten uit de vaste opstelling geleend voor de tentoonstelling Mediterranean: A Shared Space, waaronder een Egyptisch mummieportret en een Romeins reliëf van een man met een duif. Te zien in Madrid van 24 juli 2014 t/m 6 januari 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 3
 • Een afgebroken hand van een Romeins standbeeld is onderdeel van Gebrochener Glanz, een tentoonstelling over grote Romeinse bronzen beelden in het Rheinisches Landesmuseum Bonn en Limesmuseum Aalen (Duitsland). Te zien van augustus t/m december 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 4 
 • In het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename (België) is ook een selectie van vondsten uit Dorestad te bewonderen in de tentoonstelling De erfenis van Karel de Grote. Te zien t/m november 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 5
 • Een Grieks terracotta-beeldje van Eros en Psyche, is onderdeel van de tentoonstelling Psyche en Fidessa in het Louis Couperus Museum. Te zien t/m 2 november 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 6
 • In het Archeologiehuis Zuid-Holland (in Archeon) bevat de tentoonstelling Cold Cases een scheplepelk uit onze collectie, gevonden in Valkenburg. De expositie over forensische technieken in de archeologie is te zien t/m december 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 7

Eerder uitgeleende objecten