Uitgeleend aan...

Afbeelding 1: canopenkistAfbeelding 1: canopenkist
Afbeelding 2: Romeinse kraanAfbeelding 2: Romeinse kraan
Afbeelding 3: resten uit het graf van NiersenAfbeelding 3: resten uit het graf van Niersen
Afbeelding 4: beeldje van een godin, gemaakt van pijpaardeAfbeelding 4: beeldje van een godin, gemaakt van pijpaarde
Afbeelding 5: mummie met kralennetAfbeelding 5: mummie met kralennet
Afbeelding 6: Romeins reliëf van een jongen met een duifAfbeelding 6: Romeins reliëf van een jongen met een duif
Een zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museumEen zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museum

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uitgebreide collectie van ruim 150.000 archeologische objecten. Daar zitten vele bijzondere voorwerpen tussen. De Egyptische collectie bijvoorbeeld, is een van de tien belangrijkste in de wereld. Geen wonder dat andere musea vaak aankloppen voor 'bruiklenen'. Dat zijn objecten die ze voor korte of lange tijd willen lenen om in hun eigen museum op een tentoonstelling te laten zien.

Door het uitlenen van objecten kunnen zoveel mogelijk mensen van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden genieten. Het museum leent zelfs topstukken af en toe uit, zodat men bijvoorbeeld ook buiten Nederland deze prachtige objecten kan bewonderen.

Nu te zien in andere musea

Op dit moment zijn diverse voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in andere musea. Een greep uit deze bruiklenen:

 • Tot 2015 is de RMO-tentoonstelling Fascinating Mummies te zien in diverse Spaanse steden, waaronder Lleida, Tarragona en Girona. De expositie is samengesteld uit meer dan 250 objecten uit de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, met o.a. mensenmummies, papyri, amuletten en beelden.
  » Zie hiernaast afbeelding 1
 • De reizende tentoonstelling High Tech Romeinen van Museum Het Valkhof bevat twee Romeinse voorwerpen uit onze collectie, waaronder een bronzen kraan. Te zien in Technopolis in Mechelen (Bel), t/m augustus 2014 .
  » Zie hiernaast afbeelding 2
 • Een groot aantal voorwerpen uit onze collectie Prehistorie, inclusief de vondsten uit het 'graf van Niersen', zijn uitgeleend aan het CODA Museum (Apeldoorn) voor de tentoonstelling Sporen in het landschap. Te zien van 28 januari t/m 21 april 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 3
 • Het Centre Ceramique (Maastricht) heeft voor de tentoonstelling Maria, vol van genade verschillend evoorwerpen geleend, voornamelijk uit de collectie Nederland Romeinse tijd. Te zien t/m 14 september 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 4
 • Het Drents Museum heeft een Egyptische mummie geleend voor de tentoonstelling Mummies. Overleven na de dood. Te zien van 4 februari t/m 31 augustus 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 5
 • Het Spaanse CaixaForum heeft vier objecten uit de vaste opstelling geleend voor de tentoonstelling Mediterranean: A Shared Space, waaronder een Egyptisch mummieportret en een Romeins reliëf van een man met een duif. Te zien in Barcelona van 27 februari t/m 24 juni 2014 en in Madrid van 24 juli 2014 t/m 6 januari 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 6

Eerder uitgeleende objecten in 2012 en 2013
Eerder uitgeleende objecten in 2011 en 2010

Eerder uitgeleende objecten in 2009 en 2008