Uitgeleend aan...

Afbeelding 1: Egyptian MagicAfbeelding 1: Egyptian Magic
Afbeelding 2: Romeinse helm, gevonden in de PeelAfbeelding 2: Romeinse helm, gevonden in de Peel
Afbeelding 3: goudschat van WiewerdAfbeelding 3: goudschat van Wiewerd
Afbeelding 4: beeldje van NikèAfbeelding 4: beeldje van Nikè
Afbeelding 5: kattenmummieAfbeelding 5: kattenmummie
Afbeelding 6: Romeinse druiventrosflesjesAfbeelding 6: Romeinse druiventrosflesjes
Afbeelding 7: dubbelbeeld van Maya en MeritAfbeelding 7: dubbelbeeld van Maya en Merit
Een zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museumEen zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museum

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uitgebreide collectie van ruim 150.000 archeologische objecten. Daar zitten vele bijzondere voorwerpen tussen. De Egyptische collectie bijvoorbeeld, is een van de tien belangrijkste in de wereld. Geen wonder dat andere musea vaak aankloppen voor 'bruiklenen'. Dat zijn objecten die ze voor korte of lange tijd willen lenen om in hun eigen museum op een tentoonstelling te laten zien.

Door het uitlenen van objecten kunnen zoveel mogelijk mensen van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden genieten. Het museum leent zelfs topstukken af en toe uit, zodat men bijvoorbeeld ook buiten Nederland deze prachtige objecten kan bewonderen.

Nu te zien in andere musea

Op dit moment zijn diverse voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in andere musea. Een greep uit deze bruiklenen:

 • Vanaf 27 mei 2015 presenteert het Musée de la civilisation in Québec (Canada) de tentoonstelling Egyptian Magic, waarvoor we ruim 250 objecten uit onze Egyptische collectie hebben uitgeleend. Te zien t/m 10 april 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 1
 • Het Limburgs Museum (Venlo) breidt haar vernieuwde museumafdeling Van Neanderthaler tot stedeling tijdelijk uit met de presentatie van 31 in Limburg gevonden voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Te zien van 5 juni 2015 t/m 3 januari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 2
 • In het Fries Museum (Leeuwarden) hebben 37 in Friesland gevonden objecten uit de collectie Nederland Middeleeuwen een plek gevonden in de tentoonstelling Goud - gevonden schatten uit de middeleeuwen. Te zien van 6 juni 2015 t/m 3 januari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 3
 • Ruim 250 objecten uit de Griekse collectie vormen samen met stukken uit de Amsterdamse collectie de tentoonstelling Schijnbeweging - illusie in de Griekse kunst in het Allard Pierson Museum (Amsterdam). Te zien van 26 juni t/m 6 september 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 4
 • Een aantal dierenmummies uit onze Egyptische collectie is in Museum Volkenkunde (Leiden) onderdeel van de tentoonstelling Draken en dondervogels, over legendarische en mythische dieren uit de hele wereld. Te zien van 26 juni 2015 t/m 3 januari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 5
 • Vijftig in Heerlen gevonden objecten uit de collectie Nederland Romeinse tijd zijn te zien in het Thermenmuseum (Heerlen). Het Romeinse badhuis in die stad is het best bewaarde gebouw van Nederland uit die tijd. Te zien vanaf de zomer tot het eind van 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 6
 • De beelden van Maya en Merit en vijfhonderd andere topstukken uit de Egyptische collectie zijn in het Archeologisch Museum van Bologna de blikvangers in een topstukkententoonstelling van beide musea. Te zien van 17 oktober 2015 t/m 17 juli 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 7

Eerder uitgeleende objecten