Uitgeleend aan...

Afbeelding 1: kanopenAfbeelding 1: kanopen
Afbeelding 2: bronzen emmer (situla)Afbeelding 2: bronzen emmer (situla)
Afbeelding 3: Tatinger kan uit Wijk bij Duurstede Afbeelding 3: Tatinger kan uit Wijk bij Duurstede
Een zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museumEen zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museum

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uitgebreide collectie van ruim 150.000 archeologische objecten. Daar zitten vele bijzondere voorwerpen tussen. De Egyptische collectie bijvoorbeeld, is een van de tien belangrijkste in de wereld. Geen wonder dat andere musea vaak aankloppen voor 'bruiklenen'. Dat zijn objecten die ze voor korte of lange tijd willen lenen om in hun eigen museum op een tentoonstelling te laten zien.

Door het uitlenen van objecten kunnen zoveel mogelijk mensen van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden genieten. Het museum leent zelfs topstukken af en toe uit, zodat men bijvoorbeeld ook buiten Nederland deze prachtige objecten kan bewonderen.

Nu te zien in andere musea

Op dit moment zijn diverse voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in andere musea. Een greep uit deze bruiklenen:

  • In de tentoonstelling Mythische dieren in het Afrikamuseum (Berg en Dal) zijn van 29 april t/m eind oktober 2016 twintig uiteenlopende voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien, zoals een set Egyptische kanopen.
    » Zie hiernaast afbeelding 1 
  • Museum Oud-Lunteren leende veertig objecten uit onze collectie 'Nederland prehistorie' voor hun tentoonstelling Sporen in het landschap. Te zien tot 2 oktober 2016. 
    » Zie hiernaast afbeelding 2
  • Een Tatinger kan uit onze collectie 'Nederland Middeleeuwen' is in het Monuments Board of the Slovak Republic (Bratislava, Slowakije), onderdeel van de tentoonstelling The Legacy of Charlemagne. Te zien tot 16 oktober 2016. 
    » Zie hiernaast afbeelding 3

Eerder uitgeleende objecten