Uitgeleend aan...

Afbeelding 1: canopenkistAfbeelding 1: canopenkist
Afbeelding 2: Romeinse kraanAfbeelding 2: Romeinse kraan
Afbeelding 3: hand van een bronzen standbeeld, gevonden in NaaldwijkAfbeelding 3: hand van een bronzen standbeeld, gevonden in Naaldwijk
Afbeelding 4: scheplepelAfbeelding 4: scheplepel
Afbeelding 5: Pingsdorf tuitpotAfbeelding 5: Pingsdorf tuitpot
Afbeelding 6: Vikingzwaard met de inscriptie + ATALBALD+IE +Afbeelding 6: Vikingzwaard met de inscriptie + ATALBALD+IE +
Afbeelding 7: terrine van Amalia van SolmsAfbeelding 7: terrine van Amalia van Solms
Een zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museumEen zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museum

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uitgebreide collectie van ruim 150.000 archeologische objecten. Daar zitten vele bijzondere voorwerpen tussen. De Egyptische collectie bijvoorbeeld, is een van de tien belangrijkste in de wereld. Geen wonder dat andere musea vaak aankloppen voor 'bruiklenen'. Dat zijn objecten die ze voor korte of lange tijd willen lenen om in hun eigen museum op een tentoonstelling te laten zien.

Door het uitlenen van objecten kunnen zoveel mogelijk mensen van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden genieten. Het museum leent zelfs topstukken af en toe uit, zodat men bijvoorbeeld ook buiten Nederland deze prachtige objecten kan bewonderen.

Nu te zien in andere musea

Op dit moment zijn diverse voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in andere musea. Een greep uit deze bruiklenen:

 • Tot 2015 is de RMO-tentoonstelling Fascinating Mummies te zien in diverse Spaanse steden, waaronder Lleida, Tarragona en Girona. De expositie is samengesteld uit meer dan 250 objecten uit de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, met o.a. mensenmummies, papyri, amuletten en beelden.
  » Zie hiernaast afbeelding 1
 • De reizende tentoonstelling High Tech Romeinen van Museum Het Valkhof bevat twee Romeinse voorwerpen uit onze collectie, waaronder een bronzen kraan. Te zien in het Niedersächsisches Landesmuseum Hannover (Dui), t/m 12 april 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 2
 • Een afgebroken hand van een Romeins standbeeld is onderdeel van Gebrochener Glanz, een tentoonstelling over grote Romeinse bronzen beelden in het Limesmuseum Aalen (Duitsland). Te zien tot 20 februari 2015 en daarna tot juli 2015 in Museum Het Valkhof in Nijmegen.
  » Zie hiernaast afbeelding 3
 • In het Archeologiehuis Zuid-Holland (in Archeon) bevat de tentoonstelling Cold Cases een scheplepelk uit onze collectie, gevonden in Valkenburg. De expositie over forensische technieken in de archeologie is te zien tot eind maart 2015.
  » Zie hiernaast afbeelding 4
 • In het Centre Ceramique te Maastricht loopt nog tot 15 maart 2015 de tentoonstelling Vikingen in de Lage Landen, met o.a. 22 objecten uit onze middeleeuwse collectie.
  » Zie hiernaast afbeelding 5
 • in het Archäologisches Museum Hamburg is tot mei 2015 de tentoonstelling Mythos Hammaburg te zien, met o.a. vijf objecten uit onze middeleeuwse collectie.
  » Zie hiernaast afbeelding 6
 • het Haags Historisch Museum heeft tot 15 maart 2015 de terrine van Amalia van Solms in bruikleen voor de tentoonstelling Rivalen aan het Haagse Hof.
  » Zie hiernaast afbeelding 7

Eerder uitgeleende objecten