Uitgeleend aan...

Afbeelding 1: beeldje van MedeaAfbeelding 1: beeldje van Medea
Afbeelding 2: Romeinse helmAfbeelding 2: Romeinse helm
Afbeelding 3: Klassieke grafsteenAfbeelding 3: Klassieke grafsteen
Afbeelding 4: model van een Egyptische bierbrouwerijAfbeelding 4: model van een Egyptische bierbrouwerij
Afbeelding 5: hand van een keizerbeeldAfbeelding 5: hand van een keizerbeeld
Afbeelding 6: Griekse vaas met erotisch portretAfbeelding 6: Griekse vaas met erotisch portret
Afbeelding 7: de 'grote camee' (een gesneden siersteen)Afbeelding 7: de 'grote camee' (een gesneden siersteen)
Een zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museumEen zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museum

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uitgebreide collectie van ruim 150.000 archeologische objecten. Daar zitten vele bijzondere voorwerpen tussen. De Egyptische collectie bijvoorbeeld, is een van de tien belangrijkste in de wereld. Geen wonder dat andere musea vaak aankloppen voor 'bruiklenen'. Dat zijn objecten die ze voor korte of lange tijd willen lenen om in hun eigen museum op een tentoonstelling te laten zien.

Door het uitlenen van objecten kunnen zoveel mogelijk mensen van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden genieten. Het museum leent zelfs topstukken af en toe uit, zodat men bijvoorbeeld ook buiten Nederland deze prachtige objecten kan bewonderen.

Nu te zien in andere musea

Op dit moment zijn diverse voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in andere musea. Een greep uit deze bruiklenen:

 • In de tentoonstelling Palmyra, stad van duizend zuilen in Museum De Waag (Deventer) zijn t/m 12 februari 2017 vier beeldjes uit onze collectie te zien.
  » Zie hiernaast afbeelding 1
 • In de tentoonstelling Gezichten van de Limes in Museum Het Valkhof (Nijmegen) zijn diverse Romeinse objecten uit onze collectie te zien, waaronder een aantal helmen. Te zien t/m 5 maart 2017.
  » Zie hiernaast afbeelding 2
 • Eveneens in Museum Het Valkhof (Nijmegen) zijn twee Klassieke grafstenen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te bewonderen in de tentoonstelling Gladiatoren. Te zien t/m 5 maart 2017.
  » Zie hiernaast afbeelding 3
 • Een Egyptisch houten grafmodel van een bierbrouwerij is in het Hamburg Museum (Duitsland) onderdeel van de tentoonstelling Kein Bier ohne Alster! Te zien t/m 12 maart 2017.
  » Zie hiernaast afbeelding 4
 • De reizende tentoonstelling Romeinse kust, gemaakt door en grotendeels met (79) objecten van het Rijksmuseum van Oudheden, staat t/m 31 maart 2017 in Huis van Hilde (Castricum).
  » Zie hiernaast afbeelding 5
 • Keramiekmuseum Princessehof (Leeuwarden) heeft t/m 9 juli 2017 voor de tentoonstelling Sexy Ceramics twee vazen uit onze Klassieke oudheid-collectie geleend.
  » Zie hiernaast afbeelding 6
 • De 'grote camee' (een gesneden siersteen) is t/m april 2017 uitgeleend aan het Western Australian Museum in Fremantle (Australië) voor de tentoonstelling Travellers & Traders in the Indian Ocean World.
  » Zie hiernaast afbeelding 7

Eerder uitgeleende objecten