Uitgeleend aan...

Afbeelding 1: Egyptian MagicAfbeelding 1: Egyptian Magic
Afbeelding 2: goudschat van WiewerdAfbeelding 2: goudschat van Wiewerd
Afbeelding 3: dubbelbeeld van Maya en MeritAfbeelding 3: dubbelbeeld van Maya en Merit
Afbeelding 4: portretbuste van keizer LiciniusAfbeelding 4: portretbuste van keizer Licinius
Afbeelding 5: Offertafel van SenseboeAfbeelding 5: Offertafel van Senseboe
Afbeelding 6: grafsteen van een gladiatorAfbeelding 6: grafsteen van een gladiator
Afbeelding 7: gouden sieraadAfbeelding 7: gouden sieraad
Een zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museumEen zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museum

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uitgebreide collectie van ruim 150.000 archeologische objecten. Daar zitten vele bijzondere voorwerpen tussen. De Egyptische collectie bijvoorbeeld, is een van de tien belangrijkste in de wereld. Geen wonder dat andere musea vaak aankloppen voor 'bruiklenen'. Dat zijn objecten die ze voor korte of lange tijd willen lenen om in hun eigen museum op een tentoonstelling te laten zien.

Door het uitlenen van objecten kunnen zoveel mogelijk mensen van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden genieten. Het museum leent zelfs topstukken af en toe uit, zodat men bijvoorbeeld ook buiten Nederland deze prachtige objecten kan bewonderen.

Nu te zien in andere musea

Op dit moment zijn diverse voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in andere musea. Een greep uit deze bruiklenen:

 • Het Musée de la civilisation in Québec (Canada) presenteert de tentoonstelling Egyptian Magic, waarvoor we ruim 250 objecten uit onze Egyptische collectie hebben uitgeleend. Te zien t/m 10 april 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 1
 • In het Fries Museum (Leeuwarden) hebben 37 in Friesland gevonden objecten uit de collectie Nederland Middeleeuwen een plek gevonden in de tentoonstelling Goud - gevonden schatten uit de middeleeuwen. Te zien t/m 5 juni 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 2
 • De beelden van Maya en Merit en vijfhonderd andere topstukken uit de Egyptische collectie zijn in het Archeologisch Museum van Bologna de blikvangers in een topstukkententoonstelling van beide musea: Egitto - splendore millenario. Te zien van 17 oktober 2015 t/m 17 juli 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 3
 • De Nieuwe Kerk (Amsterdam) heeft twee objecten uit onze collectie Klassieke Oudheid geleend, waaronder een portretbuste van keizer Licinius, voor de tentoonstelling Rome - de droom van keizer Constantijn. Te zien van 3 oktober 2015 t/m 7 februari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 4
 • In het Metropolitan (New York) zijn vier objecten uit onze Egyptische collectie tijdelijk te zien in de tentoonstelling Ancient Egypt Transformed: The Middle Kingdom. Te zien van 12 oktober 2015 t/m 24 januari 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 5
 • Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren (België) heeft voor hun tentoonstelling Gladiatoren - Helden van het Colosseum twee grafstenen van gladiatoren geleend uit onze Romeinse collectie. Te zien van 24 oktober 2015 t/m 3 april 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 6
 • Drie musea in Japan presenteren de tentoonstelling The Golden Legend, met daarin o.a. vijftig voorwerpen uit onze collectie Klassieke wereld. Te zien in The National Museum of Western Art (Tokio, 16 oktober 2015 t/m 11 januari 2016), The Miyagi Museum of Art (Sendai, 22 januari t/m 6 maart 2016) en Aichi Prefectural Museum of Art (Nagoya, 1 april t/m 29 mei 2016).
  » Zie hiernaast afbeelding 7

Eerder uitgeleende objecten