Uitgeleend aan...

Afbeelding 1: goudschat van WiewerdAfbeelding 1: goudschat van Wiewerd
Afbeelding 2: dubbelbeeld van Maya en MeritAfbeelding 2: dubbelbeeld van Maya en Merit
Afbeelding 3: gouden sieraadAfbeelding 3: gouden sieraad
Afbeelding 4: kleitabletAfbeelding 4: kleitablet
Afbeelding 5: kanopenAfbeelding 5: kanopen
Een zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museumEen zorgvuldig ingepakt object gaat op weg naar een ander museum

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uitgebreide collectie van ruim 150.000 archeologische objecten. Daar zitten vele bijzondere voorwerpen tussen. De Egyptische collectie bijvoorbeeld, is een van de tien belangrijkste in de wereld. Geen wonder dat andere musea vaak aankloppen voor 'bruiklenen'. Dat zijn objecten die ze voor korte of lange tijd willen lenen om in hun eigen museum op een tentoonstelling te laten zien.

Door het uitlenen van objecten kunnen zoveel mogelijk mensen van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden genieten. Het museum leent zelfs topstukken af en toe uit, zodat men bijvoorbeeld ook buiten Nederland deze prachtige objecten kan bewonderen.

Nu te zien in andere musea

Op dit moment zijn diverse voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in andere musea. Een greep uit deze bruiklenen:

 • In het Fries Museum (Leeuwarden) hebben 37 in Friesland gevonden objecten uit de collectie Nederland Middeleeuwen een plek gevonden in de tentoonstelling Goud - gevonden schatten uit de middeleeuwen. Te zien t/m 5 juni 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 1
 • De beelden van Maya en Merit en vijfhonderd andere topstukken uit de Egyptische collectie zijn in het Archeologisch Museum van Bologna de blikvangers in een topstukkententoonstelling van beide musea: Egitto - splendore millenario. Te zien van 17 oktober 2015 t/m 17 juli 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 2
 • Drie musea in Japan presenteren de tentoonstelling The Golden Legend, met daarin o.a. vijftig voorwerpen uit onze collectie Klassieke wereld. Te zien in The National Museum of Western Art (Tokio, 16 oktober 2015 t/m 11 januari 2016), The Miyagi Museum of Art (Sendai, 22 januari t/m 6 maart 2016) en Aichi Prefectural Museum of Art (Nagoya, 1 april t/m 29 mei 2016).
  » Zie hiernaast afbeelding 3
 • Aan het Museum Meermanno in Den Haag is een kleitablet uit de collectie oude Nabije Oosten uitgeleend voor de tentoonstelling Het boek van binnen. Te zien van 20 februari t/m 29 mei 2016.
  » Zie hiernaast afbeelding 4
 • In de tentoonstelling Mythische dieren in het Afrikamuseum zijn van 29 april t/m eind oktober 2016 twintig uiteenlopende voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien, zoals een set Egyptische kanopen.
  » Zie hiernaast afbeelding 5 

Eerder uitgeleende objecten