Beeldje van een danseres

Danseres maakt een pirouetteDanseres maakt een pirouette

Dit beeldje van een danseres heeft waarschijnlijk bij een Romein thuis in een soort huisaltaar gestaan. In zo'n lararium werden verschillende godenbeeldjes gezet. Bij opgravingen in de plaats Arezzo bijvoorbeeld, werd in een woonhuis uit de 1ste eeuw na Chr. een huisaltaar gevonden. Het bevatte bronzen beeldjes van de goden Jupiter en Mercurius, een priester, een vrouw met offerschaal, een kandelaber, een Lar en twee danseressen. 

Wervelende pirouette

Deze danseres is gevonden in het nabij gelegen Cortona. De beeldhouwer heeft haar dansbeweging knap gevangen, alsof ze midden in een wervelende pirouette zit. Haar kleding waait om haar heen waardoor haar lichaam duidelijk is te zien. Het figuurtje is waarschijnlijk een kalathiskos-danseres, verbonden met de cultus van de godin Artemis. De kleding en de danshouding lijken sterk op die van Lar, de huisgod van de Romeinen. Oorspronkelijk verbeeldden Laren de geesten van voorouders, maar later ontwikkelden zij zich tot algemene beschermgoden. Dit beeldje echter is geen Lar, aangezien het een danseres is en Laren als jongemannen werden weergegeven.

< Klik op de  afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

  • materiaal: brons
  • hoogte: 15 centimeter
  • datering: 1ste eeuw na Chr.
  • afkomstig uit: Cortona (Italië)
  • Bekijk vele andere topstukken uit de collectie in detail in de Topstukkengalerij