Romeinen

Op de afdeling: keizerbeeldenOp de afdeling: keizerbeelden
Op de afdeling: godin HekateOp de afdeling: godin Hekate
Op de afdeling: o.a. maquette, columbarium en sarcofaagOp de afdeling: o.a. maquette, columbarium en sarcofaag
Op de afdeling RomeinenOp de afdeling Romeinen

Behalve de Grieken en Egyptenaren, zijn natuurlijk de Romeinen een van de bekendste volken uit de oudheid. Ze zijn een onuitputtelijke bron voor schrijvers en filmmakers, en hebben het zelfs tot striphelden gebracht. Of het nou om techniek, samenleving, oorlogsvoering, kunst of politiek gaat: de Romeinen waren hun tijd ver vooruit.

< Klik op een afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

Romeinse keizers

De Romeinen heersten tweeduizend jaar geleden over grote delen van Europa, en zelfs daarbuiten. Aan het begin van de afdeling 'Romeinen' staat u voor een rij imposante keizerstandbeelden. Het bijna drie meter hoge standbeeld van keizer Trajanus (uit 100 na Christus) is daarvan het fraaiste exemplaar. Dit soort beelden waren destijds een teken van de macht, kracht en goddelijkheid van Rome. Op het uniform van Trajanus staan de symbolen daarvan.

Villa's, huiskamers en een uil

Een opvallend object is de drie bij vijf meter grote maquette van een villablok in Pompeï. Het geeft een goed beeld van het dagelijks leven van welgestelde Romeinen in en om het oude Rome. Het villablok uit de bedolven stad is met ongelofelijke precisie nagemaakt. Verder treft u op de afdeling een reconstructie van een Romeinse huiskamer, met een fraaie mozaïekvloer en godenbeeldjes op de schoorsteenmantel. Een ander hoogtepunt is het beeld van een uil, dat waarschijnlijk als uithangbord voor een waarzegger diende. Volgens de Romeinen konden uilen helpen bij het voorspellen van de toekomst.

Goden en sarcofagen

De Romeinen vereerden ontzettend veel goden. Eén vitrine staat vol met de meest uiteenlopende godenbeeldjes. Vaak stonden die bij de mensen thuis in een altaartje. Wanneer u langs het columbarium loopt, ziet u hoe de overledenen doorgaans werden begraven: in gebeeldhouwde askisten in de nissen van een grafwand, soms met het portret erbij. Het grafaltaar voor een meisje van 10 jaar is een fraai en ontroerend monument. Hooggeplaatste, rijke Romeinen lieten ook wel sarcofagen maken. Een prachtig voorbeeld daarvan op deze afdeling is een sarcofaag die ooit in het atelier van de schilder Rubens stond.

Reserveer online een rondleiding

  • U kunt een rondleiding over de afdeling Klassieke wereld (max. 25 personen) online regelen of bellen met 071 - 5163 163.

Reserveer online een groepsbezoek

  • U kunt een groepsbezoek voor de afdeling Klassieke wereld (min. 10 personen, excl. Museumkaart) online regelen of bellen met 071 - 5163 163.
  • Met school naar de afdeling Romeinen/Klassieke wereld

Topstukken collectie

Topstukken op Google MapsVindplaatsen van enkele hoogtepunten uit de collectie
De mooiste objectenSarcofaag, grafmonument, standbeelden en een maquette