Ruitermasker

Ruitermasker van brons, gevonden in LeidenRuitermasker van brons, gevonden in Leiden

De naam van de Leidse polder Roomburg herinnert nog aan de aanwezigheid van de oude Romeinen. Toen de zuidelijke helft van Nederland zo'n tweeduizend jaar geleden deel uitmaakte van het Romeinse Rijk, lag hier het grensfort Matilo, op de kruising van de rivieren Vliet en Rijn.

Psychologische oorlogsvoering 

Al eeuwenlang zijn op dit terrein tufsteen, muntjes en aardewerk gevonden, maar de spectaculairste vondst werd gedaan bij opgravingen in 1996: een prachtig bronzen ruitermasker. Sommige Romeinse ruiters droegen dergelijke maskers aan hun helmen. Dat deden ze bij parades en toernooien, maar ook tijdens het gevecht om de vijand schrik aan te jagen - een geval van psychologische oorlogsvoering. Door middel van een scharnier kon het masker omhoog geklapt worden om even lucht te happen, want de temperatuur liep achter het brons hoog op. Omdat het masker net zulke kleine krulletjes op het voorhoofd heeft, werd het door de opgravers vernoemd naar de BN-er Gordon.

< Klik op de  afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

Bruikleen van de Provincie Zuid-Holland

  • materiaal: brons
  • hoogte: 21 centimeter
  • datering: 80-125 na Chr.
  • afkomstig uit: Leiden
  • Bekijk vele andere topstukken uit de collectie in detail in de Topstukkengalerij