Portretkop Caesar

Gehavende portretkop van Julius CaesarGehavende portretkop van Julius Caesar

Gaius Iulius Caesar (100-44 v.Chr.) was de eerste Romeinse legeraanvoerder die de Lage Landen doorkruiste. In het jaar 57 v. Chr. was hij tot onze streken doorgedrongen. Deze kop zou afkomstig zijn van de Hunerberg in Nijmegen, maar dat is niet zeker. Op deze plaats lag tussen 71 en circa 104 na Chr. het kamp van het Tiende Legioen, dat oorspronkelijk door Caesar is opgericht. Het zou dus niet verwonderlijk zijn als in de Nijmeegse legerplaats een beeld stond van de legendarische stichter.

Zwaar gehavend portret

De marmeren kop is vrij zwaar gehavend, maar desondanks met grote waarschijnlijkheid te identificeren als een portret van Julius Caesar. Het voorhoofd is horizontaal ingekerfd en de kin en de neus zijn grotendeels weggeslagen. De verdwenen neus was trouwens niet de oorspronkelijke; een rond gat bewijst dat er ooit met behulp van een ijzeren pen een nieuwe op gezet is. De hals is schuin afgebroken.

< Klik op de  afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

  • materiaal: marmer
  • hoogte: 29 centimeter
  • datering: 1ste eeuw na Chr.
  • afkomstig uit: Nijmegen (Gelderland)
  • Bekijk vele andere topstukken uit de collectie in detail in de Topstukkengalerij