Nederland Romeinse tijd

Op de afdeling Nederland in de Romeinse tijd: de sarcofaag uit SimpelveldOp de afdeling Nederland in de Romeinse tijd: de sarcofaag uit Simpelveld
Op de afdeling Nederland in de Romeinse tijd: een mijlpaalOp de afdeling Nederland in de Romeinse tijd: een mijlpaal
Op de afdeling Nederland in de Romeinse tijd: Nehalennia-altarenOp de afdeling Nederland in de Romeinse tijd: Nehalennia-altaren
Op de afdeling Nederland in de Romeinse tijd: soldatenhelmen en wapensOp de afdeling Nederland in de Romeinse tijd: soldatenhelmen en wapens

Rond het begin van de jaartelling kwamen de Romeinen naar Nederland. Hun doel was een nieuwe noordgrens voor hun rijk: aanvankelijk de Elbe, later de Rijn. Deze rivier werd de natuurlijke grens in Noordwest-Europa en daarom bouwden de Romeinen vooral langs de Rijn hun nederzettingen en forten.

Vanaf 25 juni 2018 is de afdeling Nederland in de Romeinse tijd tijdelijk gesloten i.v.m. een herinrichting. Vanaf 4 september 2018 is de gloednieuwe tentoonstelling Nederland in de Romeinse tijd weer open voor publiek. 

< Klik op een afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

Grensbewakers

De Romeinen kwamen naar de 'lage landen' om de grens van hun rijk te bewaken, niet om zich er permanent te vestigen. Vooral soldaten en legerleiders lieten dus hun sporen na in de bodem. De afdeling 'Nederland in de Romeinse tijd' geeft u een beeld van de Romeinse legers en hun indrukwekkende wapentuig. In Leiden is een voor Nederland zeldzaam ruitermasker van brons opgegraven. Opvallend zijn de tot in detail uitgevoerde krulletjes in het haar. In de Brabantse Peel vond een turfsteker in 1910 een vergulde ruiterhelm, een van de topstukken uit de Nederlandse archeologie. Van de bekendste Romein allertijden, Julius Caesar, is in Nijmegen een marmeren kop van een standbeeld gevonden. Hoewel het stuk flink beschadigd is, zult u de gelaatstrekken van de grote veldheer zeker herkennen.

Altaren voor Nehalennia en een sarcofaag

In de eeuwen die volgden op de bezetting, kwamen de bewoners van Nederland langzaam maar zeker onder Romeinse invloed. Hun oorspronkelijke gewoontes en rituelen vermengde zich met die van de Romeinen. De altaren voor de godin Nehalennia zijn daarvan een sprekend voorbeeld. Schippers en kooplieden wijdden honderden altaren in Romeinse stijl aan haar, als dank voor een behouden vaart. In het Zuid-Limburgse dorp Simpelveld werd in 1930 een prachtige sarcofaag gevonden. Een rijke dame heeft die rond 200 na Christus voor zichzelf laten maken, geheel in Romeinse stijl. De kist is aan de binnenkant met fraaie reliëfs versierd, waaronder een afbeelding van de vrouw zelf, liggend op een rustbed in het interieur van een Romeinse villa.

Luxe uit Heerlen

Op locaties waar een fort of een nederzetting stond, zijn veel vondsten uit de Romeinse tijd gedaan, bijvoorbeeld in Leiden, Woerden, Nijmegen en Maastricht. Ook in het Limburgse Heerlen zijn bijzondere voorwerpen gevonden. Ze lagen in graven van welgestelde personen, gevuld met luxe voorwerpen van kostbare materialen. Bijvoorbeeld een barnstenen beeldje van Amor, de god van de liefde. Barnsteen is fossiel hars, een geliefd en zeer kostbaar materiaal in de oudheid. Uit een ander Heerlens graf kwam een piepklein parfumflesje naar boven, gemaakt in de tweede eeuw na Christus. Het bijzonder elegante, glazen flaconnetje is helemaal versierd met gouddraad en kleine gouden bolletjes. Een mooier voorbeeld van de weelde en voorspoed die de Romeinen met zich meebrachten is nauwelijks denkbaar. 

Archeologie van Nederland: prehistorie en Middeleeuwen

Op de afdeling 'Archeologie van Nederland' ziet u een overzicht van 300.000 jaar archeologische geschiedenis van Nederland, waarbij de collecties Nederlands prehistorie en Nederland Middeleeuwen een hoofdrol spelen.

Reserveer een rondleiding

  • U kunt een rondleiding over de afdeling Nederland in de Romeinse tijd (max. 25 personen) online regelen of bellen met 071 - 5163 163.

Reserveer een groepsbezoek

  • U kunt een groepsbezoek voor de afdeling Nederland in de Romeinse tijd (min. 10 personen, excl. Museumkaart) online regelen of bellen met 071 - 5163 163.
  • Met school naar de afdeling Nederland in de Romeinse tijd

Topstukken collectie

Romeinen op Google MapsVindplaatsen van enkele hoogtepunten uit de collectie
De mooiste objectenSarcofaag, Nehalennia-altaren, ruitermasker en -helm