Nederlanders en het oude Nabije Oosten

Een van de zalen van de nieuwe afdeling Nabije OostenEen van de zalen van de nieuwe afdeling Nabije Oosten
Grafreliëf van moeder en dochter (uit Palmyra, 200-225 na Chr.)Grafreliëf van moeder en dochter (uit Palmyra, 200-225 na Chr.)

De afdeling Nederlanders en het oude Nabije Oosten is een spannend relaas over de manier waarop voorwerpen van duizenden jaren oud in het museum terechtkwamen. Nederlandse archeologen, verzamelaars en wetenschappers speelden daarin een onmisbare rol. In de negentiende en twintigste eeuw leidde dat niet zelden tot heuse avonturen.

Verhalen over een bijzondere collectie

Schatten uit een Syrische bergtempel, gouden oorringen uit Perzië en stenen reliëfs met portretten van beroemde koningen. De archeologische wetenswaardigheden over deze voorwerpen vormen de rode draad in de nieuwe presentatie, samen met verhalen over hun omzwervingen en de relatie met Nederlandse onderzoekers door de eeuwen heen. U ontdekt waarom 1929 een belangrijk jaar was voor de collectie Nabije Oosten, aan welke sport de koningen in Mesopotamië deden en wie de eerste Nederlander was die archeologische opgravingen uitvoerde in Babylon.

Nederlanders en het Nabije Oosten

De uitwisseling tussen Nederlanders en het Nabije Oosten gaat eeuwen terug. Friese en Hollandse kruisvaarders reisden achthonderd jaar geleden al naar Jeruzalem. Later berichtten ontdekkingsreizigers over fascinerende ruïnes en in de Gouden Eeuw stonden veel kabinetten vol 'oosterse' rariteiten. De afgelopen tweehonderd jaar trokken Nederlandse archeologen en onderzoekers naar het Nabije Oosten. Ze gingen er op zoek naar de geschiedenis van invloedrijke, verloren beschavingen. Een aantal van hun spectaculaire ontdekkingen in ziet u in deze vernieuwde presentatie.

Onmisbare schakel

Het Rijksmuseum van Oudheden verwierf sinds zijn oprichting in 1818 een omvangrijke collectie uit het Nabije Oosten. Voor archeologen is dat het gebied dat reikt van het huidige Turkije tot en met het Arabisch schiereiland, en van Libanon tot Afghanistan. De meer dan 18.000 voorwerpen bestrijken een periode van ruim dertienduizend jaar. Door de uitwisseling tussen culturen in dit gebied, vormt het Nabije Oosten een onmisbare schakel tussen het oude Egypte en de Grieken en Romeinen. En daarmee is het ook een onmisbare schakel tussen de andere collecties van het Rijksmuseum van Oudheden.

Boek | Conservator Lucas Petit heeft een boek geschreven naar aanleiding van de nieuwe afdeling: Het oude Nabije Oosten: een paradijs voor verzamelaars en wetenschappers. Het boek is voor €7,95 te koop in de museumshop.

Topstukken op Google MapsVindplaatsen van enkele hoogtepunten uit de collectie
De mooiste objectenVrome beelden, wreed reliëf en een gouden sieraad