Sarcofaag

Sarcofaag met bijbelse scènesSarcofaag met bijbelse scènes

Deze Romeinse sarcofaag uit de vierde eeuw na Chr. heeft op allerlei plaatsen in Europa gestaan. Zo was hij in de zeventiende eeuw nog in het bezit van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens, die de kist in zijn huis in Antwerpen had staan.

Kist voor een onbekende

De sarcofaag komt uit de periode dat het christendom de staatsgodsdienst van het Romeinse Rijk was. Het is niet bekend wie erin begraven was. Er staat een inscriptie op de onderrand die vertelt dat het paus Marcellus I (308 - 309) zou zijn. De inscriptie is echter veel later aangebracht op de kist en er is ook niks bekend over de omstandigheden rondom Marcellus' dood.

Scènes uit het Nieuwe Testament

De kist mist het deksel en de achterkant. Op de zijkanten van de sarcofaag staan griffioenen, gevleugelde leeuwen met adelaarskoppen. De voorkant is verdeeld in vijf nissen met scènes uit het Nieuwe Testament, die vertellen over de wonderbaarlijke genezingen door Christus.

« Klik op de  afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

  • datering: 375-400 na Chr.
  • materiaal: marmer
  • hoogte: 66 centimeter
  • afkomstig uit: Rome (vermoedelijk)