Ruiterpantser

RuiterpantserRuiterpantser

Deze Griekse wapenuitrusting bestaat uit een helm, een borstkuras, fragmenten van een bronzen gordel, en twee scheenbeschermers. In de oudheid werd een dergelijk pantser een panoplie genoemd. Naast de primaire taak om het lichaam te beschermen, had een dergelijke wapenset ook een andere functie: het imponeren van de tegenstander. Dit soort wapenrustingen waren persoonlijk eigendom en gingen mee het graf in.

Imposante spieren maken indruk

Aan de zijkant van de helm zijn resten te zien van aangesoldeerde buisjes, waarin pluimen en veren konden worden gestoken. Het meest imposant is echter de monumentale uitwerking van de spierpartijen aan de voor- en achterzijde van het borstkuras. Tot in detail zijn spieren en andere anatomische elementen weergegeven. De tepels zijn apart in rood koper uitgevoerd en verzonken in het brons. Een Griekse ruiter die deze oorspronkelijk goudkleurige bronzen uitrusting droeg en in volle galop op de tegenstander afstormde, moet de indruk van een onsterfelijke held hebben geboden.

« Klik op de  afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

  • datering: ca. 340 - 330 v.Chr.
  • materiaal: brons
  • hoogte: 50 centimeter
  • afkomstig uit: Tarente, Zuid-Italië