Maquette Romeins huizenblok

Maquette Romeins huizenblokMaquette Romeins huizenblok

In 1977 legde H.R. Allen de laatste hand aan zijn spectaculaire maquette van een Romeins huizenblok uit Pompeii. Hij maakte het voor de tentoonstelling Pompei AD 79 in de Londense Royal Academy of Arts. Het is een perfect voorbeeld van de luxe huizen die de Romeinen in de eerste eeuw na Christus in Zuid-Italië lieten bouwen.

Waarheidsgetrouw stukje Pompeii

Een uitbarsting van de Vesuvius bedolf het stadje Pompeii in 79 na Christus onder een laag vulkanische as. Tussen 1926 en 1932 werden de in de maquette weergegeven gebouwen opgegraven. De maquette toont het huizenblok zoals het er uitzag voor de fatale eruptie. Op een van de wanden is het portret van de Griekse schrijver Menander geschilderd. Ook andere wandschilderingen, huisaltaren, mozaïekvloeren, beeldhouwwerken, dakpannen en meubilair zijn helemaal waarheidsgetrouw. Via de universiteit van Manchester is de maquette in het bezit van het Rijksmuseum van Oudheden gekomen.

« Klik op de  afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

  • schaal: 1 op 25
  • afmetingen: 6 x 5,4 meter, het originele huizenblok dateert uit de 1ste eeuw na Chr.