Amfoor met atleten

Amfoor met sportersAmfoor met sporters

Dit soort Griekse amforen waren prijzen voor de winnende atleten bij het Panathenaeische festival, gehouden ter ere van de godin Pallas Athene. Net als de Olympische Spelen werden deze spelen elke vier jaar gehouden. De overwinnaars in de verschillende wedstrijden ontvingen als prijs rond de honderd van dit soort amforen, gevuld met olijfolie. Daarmee was de overwinning niet alleen eervol, maar ook een financieel aantrekkelijke gebeurtenis. Tweede en derde prijzen werden in het oude Griekenland niet uitgereikt.

Taferelen uit het Griekse sportleven

Het standaard opschrift van deze vazen luidt ‘TOON ATHENETHENATHLOON': ‘Ik ben van de wedstrijden van Athene'. Op de ene zijde is altijd Pallas Athene afgebeeld, als strijdbare godin in volle wapenrusting. Op haar schild staat een panter die een hert aanvalt: symbool voor de agressie die topsport met zich meebrengt. De andere zijde van de vaas bevat taferelen uit het sportleven. Hier zien we enkele deelnemers aan de vijfkamp: een discuswerper, een speerwerper, een verspringer met gewichten, en rechts een toekijkende jongen met twee spiezen.

< Klik op de  afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

  • materiaal: aardewerk
  • hoogte: 63,3 centimeter
  • datering: ca. 530 v.Chr.
  • afkomstig uit: Vulci (Italië)
  • Bekijk vele andere topstukken uit de collectie in detail in de Topstukkengalerij