Grieken

Op de afdeling GriekenOp de afdeling Grieken
Op de afdeling GriekenOp de afdeling Grieken
Op de afdeling GriekenOp de afdeling Grieken
Op de afdeling GriekenOp de afdeling Grieken

Afdeling dicht vanaf 16 maart 2015

Vanaf 16 maart 2015 is de afdeling Grieken tot het eind van het jaar gesloten voor publiek vanwege renovatie van de zalen.

----------------------------------------------------------------

De cultuur van de oude Grieken is nog altijd een rijke inspiratiebron voor hedendaagse kunst en wetenschap. Maar ook in het dagelijks leven komt u ze nog steeds tegen. Olympische Spelen, democratie, bibliotheken, ziekenhuizen, scholen en theaters: allemaal vinden ze hun oorsprong in het Griekenland van 2500 jaar geleden.

< Klik op een afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

Mythen en goden

Op de afdeling 'Grieken' maakt u kennis met de beroemde Griekse mythologie en de verschillende volken uit het oude Griekenland. Die voerden oorlog met elkaar, maar ze kwamen als één volk samen tijdens dat vermaarde Griekse evenement: de Olympische Spelen. De mythische goden en helden zijn nog steeds alomtegenwoordig in de westerse wereld, waar voetbalclubs Ajax en Heracles heten, mensen een achillespees hebben, en de halve wereld op sportschoenen van Nikè loopt.

Wijngod Dionysos

Van de wijngod Dionysos ziet u twee beelden die tot de topstukken uit de collectie behoren. Het eerste beeld stelt een enigszins benevelde Griekse god voor, die ondersteund wordt door een satyr. Het tweede beeld laat een heel andere beeldhouwstijl zien, en toont het hoofd van Dionysos met een extatische gezichtsuitdrukking. Wijn werd geschonken uit het prachtige Griekse aardewerk. In een reconstructie van een pottenbakkersatelier ziet u welk aardewerk er werd gemaakt.

Zwart- en roodfigurige vazen

De Griekse vazen zijn wereldberoemd. De bekendste schilderstijlen zijn zwartfigurig en roodfigurig. Die kwamen tot stand via een tamelijk ingewikkeld bakproces. Op de afdeling ziet u vele fraaie voorbeelden. Bijvoorbeeld een zwartfigurige amfoor uit 530 voor Christus, die werd uitgereikt aan de winnaars van het Panathenaeische festival - een sportevenement zoals de Olympische Spelen. Zo'n amfoor was gevuld met olijfolie. Een bijzonder mooie roodfigurige amfoor is de 'stadhoudersvaas', zo genoemd omdat hij ooit in het bezit was van stadhouder Willem IV. Hierop staat een scène uit de Trojaanse oorlog, met o.a. Achilles, Memnon en de god Hermes.

Wapenrusting, grafreliëf en een misvormd gezicht

De afdeling 'Grieken' herbergt nog veel meer mooie en interessante objecten. Het imponerende kuras bijvoorbeeld, springt meteen in het oog. Dit is een gepantserde wapenrusting voor een ruiter uit de vierde eeuw voor Christus. De rijke Griekse elite liet in de vierde eeuw voor Christus monumentale grafreliëfs voor zichzelf maken. Het gebeeldhouwde monument van de rijke en voorname Archestrate is een hoogstandje op dit gebied. Verder ziet u een opmerkelijk beeldje van het hoofd van iemand die misvormd lijkt te zijn. Wellicht is dit de weergave van een spierziekte, of anders het gezicht van een acteur uit een komisch toneelstuk.

Reserveer online een rondleiding

  • U kunt een rondleiding over de afdeling Klassieke wereld (max. 25 personen) online regelen of bellen met 071 - 5163 163.

Reserveer online een groepsbezoek

  • U kunt een groepsbezoek voor de afdeling Klassieke wereld (min. 10 personen, excl. Museumkaart) online regelen of bellen met 071 - 5163 163.
  • Met school naar de afdeling Grieken en Klassieke wereld 

Topstukken collectie

Topstukken Grieken op kaartVindplaatsen van enkele hoogtepunten uit de collectie
De mooiste objectenAmforen, beelden van Dionysos en een harnas