Maya en Merit

Dubbelbeeld van Maya en MeritDubbelbeeld van Maya en Merit

Een absoluut pronkstuk uit de Egyptische collectie van het museum is het dubbelbeeld van Maya en zijn vrouw Merit. Maya was een soort minister van financiën onder de farao's Toetanchamon en Horemheb. Hij had ook de leiding over alle bouwprojecten in het land. In Sakkara liet hij een riant graf voor zichzelf en zijn vrouw Merit bouwen.

Huis voor de ka 

Drie beelden uit dat graf zijn sinds 1829 in Leiden. Het dubbelbeeld is bijzonder goed bewaard gebleven. Het is ook prachtig gemaakt, een staaltje vakmanschap met gevoel voor detail. Met serene blik zit het echtpaar te wachten op een offermaaltijd. Ze hebben hun mooiste kleding aan, ragfijne linnen gewaden. Het beeld is ook bedoeld als een soort huis voor hun ka, een ingewikkeld begrip uit het geloof van de oude Egyptenaren, dat ongeveer overeenkomt met wat in de westerse samenleving de ziel wordt genoemd.

< Klik op de  afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

  • materiaal: kalksteen
  • hoogte: 158 centimeter
  • datering: ca. 1325 v.Chr.
  • afkomstig uit: Sakkara (Egypte)
  • Bekijk vele andere topstukken uit de collectie in detail in de Topstukkengalerij