Egyptenaren

Dubbelbeeld van Maya en Merit (collectie Rijksmuseum van Oudheden)Dubbelbeeld van Maya en Merit (collectie Rijksmuseum van Oudheden)
Een van de reliëfs van generaal Horemheb (collectie Rijksmuseum van Oudheden)Een van de reliëfs van generaal Horemheb (collectie Rijksmuseum van Oudheden)

Zalen dicht tot 18 november 2016

Vanwege een grootscheepse renovatie en herinrichting van de zalen is de vaste tentoonstelling Egypte tot 18 november 2016 gesloten voor publiek.


Nieuwe Egyptische zalen

In het najaar van 2016 opent het Rijksmuseum van Oudheden de nieuwe vaste tentoonstelling over de Egyptisch collectie. De verzameling behoort tot de tien belangrijkste Egyptische collecties in de wereld. Ruim 1400 van de meest bijzondere voorwerpen uit deze omvangrijke collectie zijn straks te zien in de vernieuwde zalen die de gehele begane grond beslaan.

Topstukken vormen leidraad

De topstukken uit de museumcollectie vormen de leidraad van de nieuwe vaste tentoonstelling. Ze vertellen het verhaal over deze tot de verbeelding sprekende cultuur uit de oudheid. Hoewel de indeling van zalen anders is dan voorheen, ziet u uiteraard de nodige oude bekenden terug: het dubbelbeeld van Maya en Merit, de reliëfs van generaal Horemheb, de mummiekist van priester Djedmontefanch, de pilaren uit het graf van Ptahmes, de stenen monumenten uit Abydos, de grafkapel (mastaba) van Hetepherachet uit Sakkara, en nog veel meer. 

Krokodillenmummie 'ontleden'

Een van de zalen biedt een introductie op de geschiedenis en de topografie van het oude Egypte, van ca. 10.000 v.Chr. tot 1000 na Chr. Verder kunt u dwalen door zalen met thema’s als religie, dodenrijk en de opgraving van het museum in Sakkara. Uiteraard is er aandacht voor de beroemde verzameling mummies en mummiekisten. Met een interactieve applicatie doet u zelf onderzoek naar mummies uit de collectie: op twee touchscreens kunt u de drie meter lange mummie van een krokodil en de mummie van de priester Ankhhor digitaal 'ontleden' en kijken wat er allemaal onder de windselen te zien is. 

Kinderactiviteiten

Voor kinderen vanaf 7 jaar komt er bij de tentoonstelling:

  • een speurroute met Dummie de Mummie
  • een audiotour die is ingesproken door Klaas van Kruistum, bekend van televisie

Bezoek met school

Schoolklassen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen in de vernieuwde zalen vanaf 18 november 2016 een museumles over de Egyptenaren doen. 

Topstukken collectie

De mooiste objectenBeelden, reliëfs, mummiekisten en een tempel