Egyptenaren

Het beeld van schatbewaarder Chety stond ooit in een tempelHet beeld van schatbewaarder Chety stond ooit in een tempel
Blik op de afdeling EgyptenarenBlik op de afdeling Egyptenaren
Op de afdeling Egyptenaren: mummies en mummiekistenOp de afdeling Egyptenaren: mummies en mummiekisten
Op de afdeling Egyptenaren: pilaren uit het graf van PtahmesOp de afdeling Egyptenaren: pilaren uit het graf van Ptahmes
Canopen en shabti's: beeldjes op de afdeling EgyptenarenCanopen en shabti's: beeldjes op de afdeling Egyptenaren

Egypte is het land van machtige farao's, fascinerende mummies en ontelbare goden. De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden behoort tot de tien belangrijkste Egyptische collecties in de wereld.

< Klik op een afbeelding voor een vergroting. Daarna voor een schermvullende afbeelding: klik op het icoontje met de 4 pijltjes (dubbelklik of scroll voor inzoomen)

Beroemde mummiecollectie

De mummies en hun prachtig beschilderde mummiekisten hebben een speciale plek op de afdeling 'Egyptenaren' gekregen. U staat hier oog in oog met 13 mensenmummies. Sommige zijn bijna drieduizend jaar oud. Op de kleurrijk beschilderde mummiehulzen en -kisten staan teksten in hiërogliefen, afbeeldingen van goden en scènes uit het Egyptische hiernamaals. In een nagemaakte werkplaats ziet u hoe in het oude Egypte het mummificeren van de doden in zijn werk ging. Ook heilige dieren werden gemummificeerd. U ziet 25 dierenmummies op de afdeling, waaronder mummies van een baviaan en een krokodil.

Boeren en schrijvers

De afdeling volgt de loop van de tijd. De oudste voorwerpen stammen uit de prehistorie, toen Egypte geleidelijk een boerensamenleving werd. In de eeuwen daarna ontstond langs de vruchtbare oevers van de Nijl het grote Egyptische rijk. Een van de topstukken uit de collectie is het beeld van een schrijver uit 2400 voor Christus. Kennis van het geheimzinnige hiërogliefenschrift was erg belangrijk voor het centrale bestuur van het uitgestrekte land. In een apart 'schriftzaaltje' krijgt u uitleg over de ontwikkeling van de verschillende schriftsoorten.

Farao's en het Egyptische dodenrijk

De bekendste oude Egyptenaren zijn ongetwijfeld de farao's, zoals Achnaton en Toetanchamon. Zij waren de koningen van het rijk. Het grote beeld van koningin Hatsjepsoet is een van de pronkstukken van de afdeling. Samen met Nefertiti en Cleopatra was zij een van de weinige vrouwen die het tot farao bracht. Het hiernamaals was heel belangrijk voor de oude Egyptenaren. Om na de dood goed verder kunnen leven, lieten rijke Egyptenaren fraaie beelden, wandreliëfs en grafkapellen maken. De vele beelden van de talloze Egyptische goden getuigen van het geloof dat leven en dood door hogere machten worden bepaald.

Maya & Merit en Horemheb: Egyptische wereldtop

Het dubbelbeeld van de hoge ambtenaar Maya en zijn vrouw Merit is het pronkstuk van de afdeling. Maya was een soort minister van financiën onder de farao's Toetanchamon en Horemheb. U ziet hier ook de in Sakkara gevonden reliëfs van Horemheb. Ze gaan over zijn periode als hoge militair en behoren tot de absolute wereldtop.

Mummiemeisje Sensaos en de tempel uit Taffeh

Van het 'mummiemeisje' Sensaos is eind twintigste eeuw een reconstructie gemaakt met gebruik van geavanceerde scanapparatuur. Zij overleed tweeduizend jaar geleden, toen de macht van het oude Egypte afbrokkelde en de Grieken en Romeinen over het land kwamen heersen. Uit die tijd stamt ook het grootste topstuk van het museum: de tempel uit het dorp Taffeh. In de entreehal van het museum kunt u dit indrukwekkende monument van alle kanten bekijken. 

Reserveer online een rondleiding

  • U kunt een rondleiding over de afdeling Egyptenaren (max. 25 personen) online regelen of bellen met 071 - 5163 163.

Reserveer online een groepsbezoek

  • U kunt een groepsbezoek voor de afdeling Egyptenaren (min. 10 personen, excl. Museumkaart) online regelen of bellen met 071 - 5163 163.
  • Met school naar de afdeling Egyptenaren

Hoogtepunten uit de collectie

Topstukken op Google MapsVindplaatsen van enkele hoogtepunten uit de collectie
Egyptenaren panoramaBekijk één van de zalen op panoramafoto
De mooiste objectenBeelden, reliëfs, mummiekisten en een tempel