Zitbeeld van een ambtenaar

Zitbeeld van een ambtenaarZitbeeld van een ambtenaar
Zitbeeld van een ambtenaarZitbeeld van een ambtenaar

 

De Egyptische samenleving was zeer hiërarchisch. Bovenaan stond de farao, eigenaar van het land. Een elite van hoge ambtenaren bekleedde de hoogste posities in het landsbestuur. Alleen wie gestudeerd had en het moeilijke hiërogliefenschrift beheerste, had toegang tot de hoogste ambten.

Hoge status in het hiernamaals

Hoge ambtsdragers verwachtten ook in het hiernamaals een hoge status. Ze lieten zich daarom als schrijver of als een zittende, hoge ambtenaar vereeuwigen om te laten zien dat ze niet zo maar een nederige klerk waren. Een mooi voorbeeld daarvan is dit beeld uit de residentiestad Memphis.

Anonieme man

Dit beeld is illustratief voor de beeldhouwkunst in het Oude Rijk. Helaas is er in de loop der eeuwen een stuk van het beeld afgebroken, waardoor niet alleen de voeten, maar ook de inscriptie met zijn naam en titels verloren is gegaan. De anonieme man draagt een korte pruik en een kort schort tot aan zijn knieën. Zijn kleding is die van een priester of een hoge ambtenaar. Hij heeft slanke armen en benen en zijn gezicht heeft een jeugdige en idealistische uitdrukking. 

« klik op de foto voor een vergroting

materiaal: kalksteen
hoogte: 76 centimeter
datering: ca. 2435 - 2306 v.Chr.