Sarcofaag van Wahibreëmachet

Sarcofaag van WahibreemachetSarcofaag van Wahibreemachet

In de periode tussen 700 en 500 v.Chr. kwamen in Egypte grote, van zwarte steen gemaakte sarcofagen in de mode, in plaats van houten mummiekisten. De sarcofaag van Wahibreëmachet is hiervan een mooi voorbeeld, gemaakt van massief basalt.

Griekse immigrant

Wahibreëmachet betekent 'Wahibre is in de horizon'. De eigenaar van deze sarcofaag is daarmee vernoemd naar farao Psammetichus I (664-610 v. Chr.), die Wahibre als troonnaam had. Toch gaat achter deze Egyptische naam een volbloed Griek schuil: in de inscriptie op de rug worden de namen van zijn ouders genoemd: Alexikles en Zenodote. De koningen van de 26e dynastie gebruikten veel Griekse huurlingen in hun legers. Ook de vrijhaven Naukratis in de Nijldelta trok veel Griekse immigranten. 

Rijke Griek met Egyptische sarcofaag

Wahibreëmachet kwam uit een Griekse immigrantenfamilie, maar de decoratie van de sarcofaag is door en door Egyptisch: een godenbaard, een strengenpruik, de hemelgodin Noet op de borst, de gevleugelde godinnen Isis en Nephthys, de Horuszonen en andere goden en demonen daaronder. Het is vreemd dat er geen titels van Wahibreëmachet op de sarcofaag staan, maar hij moet heel rijk geweest zijn. Ook de talrijke oesjebti's (grafbeeldjes van dienaren) van deze man laten zien dat hij volledig Egyptenaar was geworden. 

« klik op de foto voor een vergroting

materiaal: basalt
hoogte: 2,30 meter
datering: 664 - 625 v.Chr.