Imertnebes

Beeldje van ImertnebesBeeldje van Imertnebes
Hiërogliefen bij de voeten van ImertnebesHiërogliefen bij de voeten van Imertnebes

Dit gracieuze houten beeld stelt een voorname vrouw voor, gekleed in een strak linnen gewaad. Uit de inscriptie op het voetstuk blijkt dat dit beeld een geidealiseerde versie van de Amon-priesteres Imertnebes is. De Egyptische kunst toont immers geen portretten die volledig naar de werkelijkheid zijn gemaakt. 

Amon-priesteres Imertnebes

Met haar titel 'Echtgenote van God' stond Imertnebes aan de top van de machtige priesters uit Thebe. Latere farao's kozen altijd een van hun ongetrouwde dochters als belangrijkste echtgenote uit. De inscriptie noemt de naam van de voorgestelde persoon: Imertnebes. De tekst luidt (zie afbeelding 2):

Een offer dat de Koning en Osiris geven, een dodenoffer bestaande uit brood en bier, rundvlees en gevogelte, uit duizend eenheden van albast en linnen, voor de eerwaardige bij de god Anion, de Echtgenote en Hand van de God: Imertnebes, de dochter van Doei, waar bevonden van stem.

Beschrijving van het beeldje

Anders dan bij de standaard-voorstelling van Egyptische vrouwen (met de voeten naast elkaar) is Imertnebes weergegeven met een been dat vóór de andere staat. Haar huid is echter traditioneel geel geschilderd. De grote pruik hoorde misschien bij een ander beeld. Voor de details van het gezicht en de voeten zijn glaspasta en brons gebruikt. De armen zijn er apart aangezet.

« klik op de foto voor een vergroting

materiaal: hout, glaspasta, brons
hoogte: 48 centimeter
datering: ca. 1939 - 1760 v.Chr.