Egypte

Dubbelbeeld van Maya en Merit (collectie Rijksmuseum van Oudheden)Dubbelbeeld van Maya en Merit (collectie Rijksmuseum van Oudheden)
Vitrine met mummiekisten (foto: Rob Overmeer)Vitrine met mummiekisten (foto: Rob Overmeer)
Beeldenzaal (foto: Rob Overmeer)Beeldenzaal (foto: Rob Overmeer)
Beeldje van een nijlpaardBeeldje van een nijlpaard

Nieuwe Egyptische zalen

De wereldberoemde Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is nu te zien in nieuwe zalen. U kunt er ruim 1400 voorwerpen bekijken, met natuurlijk ruime aandacht voor de kleurrijke mummiekisten en de fascinerende mummies. De nieuw ingerichte zalen beslaan de gehele begane grond van het museum.

Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken in de komende jaren.

Topstukken vormen leidraad

De topstukken uit de Egyptische museumcollectie vormen de leidraad van de tentoonstelling. Ze vertellen het verhaal over Egypte, een van de meest tot de verbeelding sprekende culturen uit de oudheid. De indeling en vormgeving van de zalen is anders dan voorheen, maar u ziet uiteraard de nodige oude bekenden terug: het dubbelbeeld van Maya en Merit, het vergulde bronzen beeld van de god Osiris, de reliëfs van generaal Horemheb, de mummiekist van priester Paneshy, de pilaren uit het graf van Ptahmes, de stenen monumenten uit Abydos, de grafkapel (mastaba) van Hetepherachet, en nog veel meer. De collectie behoort tot de tien belangrijkste Egyptische verzamelingen in de wereld. 

Krokodillenmummie 'ontleden'

De tentoonstelling begint met een introductie op de geschiedenis en de topografie van het oude Egypte, van ca. 10.000 v.Chr. tot 1000 na Chr. Verder kunt u dwalen door zalen met thema’s als religie, dodenrijk en de Egyptische beeldhouwkunst in alle soorten en maten. Uiteraard is er ruime aandacht voor onze beroemde verzameling mummies en mummiekisten. Met een 3D-applicatie (een inside explorer) doet u zelf onderzoek naar twee mummies uit de collectie: op touch screens kunt u de drie meter lange mummie van een krokodil en de mummie van de priester Ankhhor digitaal 'ontleden' en kijken wat er allemaal onder de windsels te zien is. 

Bezoek met school

Schoolklassen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen in de tentoonstelling een museumles over de Egyptenaren doen. 

TopstukkenBeelden, reliëfs, mummiekisten en een grafkapel
Egypte in 3DVijf beelden vanuit alle hoeken op uw scherm te zien
Méér Egypte in het museumKoninginnen van de Nijl | vanaf 18 november 2016
Audiotour Egypte en Klaas7 t/m 12 jaar | met prijsvraag
Speurroute DummieElke dag te doen | vanaf 8 jaar