Eropuit in het land

Dit jaar trekken onze conservatoren met RMO Buiten eropuit in het land. In de zeven afleveringen tellende reeks kunt u genieten van verhalen over archeologie en onze museumcollectie.

Connectie archeologie

RMO Buiten is een reeks reportages over de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en archeologie in Nederland. De conservatoren van het museum nemen u mee op een reis langs bijzondere plekken in Nederland waar de connectie met archeologie en de collectie in het RMO voelbaar aanwezig is.

Buitentip: Archeologie op de Kaart

De vorig jaar vernieuwde website Archeologie op de Kaart is een inspirerende bron van informatie over archeologie in Nederland: u vindt er ruim 180 vondsten uit de Nederlandse bodem en tips voor een archeologisch dagje uit. Bekijk Nederland door de ogen van een archeoloog: ontdek wie de Neanderthalers waren, duik in het leven van Cees de steentijdman of ga op zoek naar de sporen van een Vikingaanval.

Afleveringen

Egyptomanie in Nederland

In de laatste aflevering van onze zomerreeks RMO Buiten reist Lara Weiss, conservator collectie Egypte, af naar de Utrechtse heuvelrug voor een bezoek aan een Nederlandse piramide: de Pyramide van Austerlitz. Lara vertelt hier over de bouw van de piramide, de beroemde expeditie van Napoleon naar Egypte en de invloed van deze expeditie op het ontstaan van de egyptologie in Nederland.

Vroegmiddeleeuws Rijnsburg

In de woonwijk de Horn in Rijnsburg ligt een bijzonder monument: het Merovechpark. Het park is aangelegd op een grafveld uit de Merovingische tijd. In 1913 en 1925 kwamen er tijdens opgravingen op deze plek bijna vijftig graven tevoorschijn. In een van die graven zijn bijzondere grafgiften gevonden, waaronder de prachtige gouden gesp van Rijnsburg, die in het museum te bewonderen is. In de zesde aflevering van RMO Buiten neemt conservator Annemarieke Willemsen u mee naar deze mooie plek en vertelt er meer over vroegmiddeleeuws Rijnsburg en de bijbehorende voorwerpen in onze collectie.

Sporen van Koptisch Egypte

Wist u dat er in Amsterdam een kerk staat met piramides en een anch-teken op de gevel? In de vijfde aflevering van RMO Buiten neemt conservator Daniel Soliman u mee naar het Mosplein in Amsterdam. Speciaal voor RMO Buiten mogen we een kijkje nemen bij een liturgie in de Kathedraal van de Heilige Maagd Maria, een Koptisch-Orthodoxe Kerk. Daniel vertelt hier meer over de Koptische geschiedenis en over de eeuwenoude taal die millennia lang in Egypte werd gesproken. Daarnaast laat hij zien dat er in onze Egyptische collectie ook sporen van het Koptische verleden te vinden zijn.

Vorstelijke ontdekkingen in Oss

Het Vorstengraf van Oss is een van de topstukken uit onze prehistorische collectie. Het graf werd in 1933 ontdekt en is sindsdien bestudeerd door vier generaties archeologen. Assistent-conservator Sasja van der Vaart-Verschoof vormt daarin de meest recente schakel. In de vierde aflevering van RMO Buiten neemt Sasja u mee naar de plek waar het jarenlange onderzoek begon: Oss. Bij de vindplaats van de grafheuvel treft u tegenwoordig een bijzonder archeologisch monument. Maar ook in het centrum van de stad herinnert moderne kunst aan het prehistorische verleden.

Langs de rivieroever

David Kertai, conservator collectie oude Nabije Oosten, neemt u in de derde aflevering mee naar de oevers van de Oude Rijn. Hij vertelt over het gebruik van rivierklei in het oude Midden Oosten. Van de mythologische stichting van de mens, tot aan het schrift: David laat zien welke grote rol het ogenschijnlijk simpele materiaal heeft gespeeld in de geschiedenis van mensen. Voor enkele bijzondere voorbeelden van eeuwenoude kleitabletten neemt hij u mee naar het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO).

De Laocoöngroep inspireert

In de tweede aflevering neemt Ruurd Halbertsma, onze conservator collectie Klassieke wereld, u mee naar Haarlem en Rotterdam. Hij brengt u bij een van de beroemdste beeldengroepen uit de oudheid: De Laocoöngroep. Een kopie van dit Griekse meesterwerk staat namelijk in de tuin van Provinciehuis Paviljoen Welgelegen in de Haarlemmerhout. Hier vertelt Ruurd over de betekenis van het beeld en waarom het zo bijzonder is. Daarna reizen we af naar Rotterdam, om te ontdekken hoe de invloed van de beeldengroep terug te zien is in het bekende oorlogsmonument ‘De verwoeste stad’.

Romeins Valkenburg

In de eerste aflevering neemt Jasper de Bruin, conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd, u mee naar Romeins Valkenburg. Onlangs werd hier een spectaculair nieuw fort ontdekt. Jasper laat u in deze aflevering de archeologische opgraving van het fort zien. Ook neemt hij u mee voor een kijkje in Torenmuseum Valkenburg, waar een aantal objecten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien zijn.

Lara Weiss, conservator collectie Egypte, bezoekt de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug (duur: 9 minuten)

Conservator Annemarieke Willemsen neemt je mee naar vroegmiddeleeuws Rijnsburg (duur: 9 minuten)

Daniel Soliman, conservator collectie Egypte, neemt een kijkje bij een liturgie in de Koptisch-Orthodoxe Kerk in Amsterdam (duur: 11 minuten)

Sasja van der Vaart-Verschoof reist af naar de vindplaats van het Vorstengraf van Oss (duur: 11 minuten)

Conservator David Kertai laat zien welke rol rivierklei speelde in de geschiedenis van mensen (duur: 9 minuten)

Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke wereld, vertelt over de Laocoöngroep in Haarlem en Rotterdam (duur: 10 minuten)

Conservator Jasper de Bruin neemt u mee naar Romeins Valkenburg (duur: 12 minuten)