Boeken en dvd's

Mo & Spits naar de MiddeleeuwenMo & Spits naar de Middeleeuwen
Amon & Amara, een Egyptisch avontuurAmon & Amara, een Egyptisch avontuur
Het nieuwste boek van Dummie de mummieHet nieuwste boek van Dummie de mummie
100 Topstukken uit de collectie van het RMO100 Topstukken uit de collectie van het RMO
boek 'Egyptische Magie'boek 'Egyptische Magie'
In de MuseumshopIn de Museumshop

Gouden boekje: Mo en Spits naar de Middeleeuwen

Bij de tentoonstelling Gouden Middeleeuwen schreef conservator Annemarieke Willemsen voor kinderen het Gouden Boekje Mo en Spits naar de Middeleeuwen.

Prentenboek: Amon en Amara, een Egyptisch avontuur

Het prachtig geïllustreerde prentenboek 'Amon & Amara, een Egyptisch avontuur' is speciaal voor het Rijksmuseum van Oudheden geschreven. Het verhaal gaat over prinses Amara die zich vreselijk verveelt. Ze ontsnapt uit het paleis en ontmoet de stoere Amon, de zoon van de bakker. Hij leert haar hoe ze uit de kaken van krokodillen moet blijven. Op een dag wordt Amon zelf door een reuzenkrokodil te grazen genomen. Om hem te redden, moet Amara geheime hiërogliefen ontcijferen, raadsels oplossen en zich een weg banen door een doolhof waar het krioelt van de schorpioenen. Bovendien komen in het verhaal objecten voor die in het museum te zien zijn.

 • Het boek is geschikt voor kinderen van vier tot negen jaar
 • Prijs: € 9,95

App: Amon & Amara, een Egyptisch avontuur

Er is ook een Amon en Amara-app. Met deze app kunnen kinderen zelf mee doen in het interactieve verhaal en Amara helpen Amon te bevrijden. De app biedt spelletjes, een kinderencyclopedie, puzzels en 3D effecten en is verkrijgbaar in de App Store. Later in 2011 komt er ook een versie voor andere tablets en smartphones.

Er is ook een Amon & Amara-speurroute waar kinderen de Egyptische afdeling van het museum ontdekken. Voor het onderwijs is er een speciale versie voor digibord verkrijgbaar.

100 Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden

Al jaren stond het bovenaan de verlanglijstjes van enthousiaste bezoekers: een catalogus met topstukken uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Een fraai boekwerk liet in 2009 deze wens in vervulling gaan. Ruim 200 pagina's over 100 topstukken met prachtige foto's. Dit topstukkenboek staat garant voor urenlang lees- en bladerplezier, voor of na uw bezoek aan een collectie waar je nooit genoeg van krijgt.

 • Full colour, 224 pagina's
 • Tweetalige uitgave (Nederlands en Engels gecombineerd)
 • Prijs: € 14,95

Boek: Gouden Middeleeuwen

Bij de tentoonstelling Gouden Middeleeuwen schreef conservator Annemarieke Willemsen een gelijknamige, rijk geïllustreerd boek over Nederland in de Merovingische wereld, 400-700 na Chr.

 • 216 pagina's, Walburg Pers
 • Prijs: € 29,95 (o.a te koop in de Museumshop)

Boek: Egyptische magie

'Egyptische magie: het toverboek van Thot' is een prachtig geïllustreerd boek over magie bij de oude Egyptenaren. Het is in 2010 geschreven ter gelegenheid van de tentoonstelling Egyptische Magie, door dr. Maarten Raven, conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden en samensteller van de tentoonstelling.

Meer boeken over onderwerpen uit de collectie

De museumshop heeft nog meer publicaties over onderwerpen uit de museumcollectie of voormalige tentoonstellingen in de schappen:

 • 'Bij nader inzien', over de resultaten van de 32 archeologische projecten die in de expositie 'Bij nader inzien' aan bod kwamen. Auteurs: Evert van Ginkel en Luc Amkreutz, 80 pagina's, prijs: € 6,95
 • 'De schatvondst van Nistelrode - Romeinse luxe in het Bataafse land', over de vondst van het Romeinse bronzen wijnservies, te zien op de afdeling Nederland in de Romeinse tijd. Auteurs: Richard Jansen & Ruurd Halbertsma, prijs € 7,95.
 • 'Dorestad, een wereldstad in de Middeleeuwen', fraai lees- en bladerboek met een schat aan archeologische en (kunst)historische informatie over de vroegmiddeleeuwse handelsstad Dorestad. Auteur: Annemarieke Willemsen (conservator collectie Nederland Middeleeuwen), 192 pagina's, prijs € 29,95.
 • 'Schitterend Sieraad', sieraden tot ruim 7.500 jaar oud uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.
 • 'Hakken in het Zand', overzicht van vijftig jaar opgravingen door het Rijksmuseum van Oudheden.
 • 'Dierenmummies', over gemummificeerde dieren uit het oude Egypte.
 • 'Pasja van het glas', de imposante glasverzameling en de Indische collectie van Anne Tjibbes van der Meulen (1862-1934).

Eigen wetenschappelijke publicaties

In de speciale, wetenschappelijke PALMA-reeks is er aandacht voor onderwerpen en onderzoek in relatie tot de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Er zijn vier delen verkrijgbaar:

 • 'Egyptian Mummies', door dr. Maarten Raven
 • 'Plain and painted pottery', door dr. Olivier Nieuwenhuyse
 • 'The Pots and Potters of Assyria', door dr. Kim Duistermaat
 • 'Demotic Papyri from the Memphite Necropolis', door Cary J. Martin

Nog veel meer boeken...

 • Veel boeken in de museumshop zijn speciaal voor kinderen. Bijvoorbeeld de boeken van Tosca Menten over Dummie de mummie.
 • Boeken over specifieke onderwerpen zijn er in overvloed. Denk daarbij aan titels als 'The Complete God and Goddes of Ancient Egypt', 'Vitruvius handboek bouwkunde', 'Oorlog om Holland', 'The Chronicle of the Roman Emperors', 'Alexander de Grote' en 'Geschiedenis van de Middeleeuwen'.
 • Verder zijn er in de museumshop boeken te koop van auteurs als Fik Meijer, Tom Holland, Philip Matyszak, Anthony Everitt, Imme Dros en Simone Kramer.
 • Mocht u op reis gaan en zich willen verdiepen aan de hand van foto's, dan is de museumshop ook hierin voorzien.

Dvd-boxen over geschiedenis en archeologie

 • Nederland in de prehistorie: dubbel-dvd van Teleac, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden.
  Deze 12-delige televisieserie is een enerverende zoektocht naar de vroegste geschiedenis van ons land. Aan de hand van sporen, reconstructies en theorieën laat presentator Leo Verhart (voormalig conservator collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden) zien hoe ons land er duizenden jaren geleden uitzag.
 • Fans van de oude Grieken halen hun hart op met de dvd-box Ancient Greek Heroes. Deze documentaire behandelt Jason en de Argonauten en Odysseus.
 • John Romer's Lost Worlds gaat over de geschiedenis van de archeologie. De zesdelige serie vertelt de verhalen van beroemde en belangrijke archeologische ontdekkingen.
 • De Rome Box is een verzameling van vier dvd's over de opkomst en ondergang van het Romeinse Rijk. De bekroonde documentaire behandelt onder meer de regeerperiode van Julius Caesar.